Makedonija: Vanredni izbori sve izvjesniji

438

Nakon trećeg dana debate u makedonskom parlamentu sve su manji izgledi da bi vlast i opozicija mogli da postignu bilo kakav dogovor o ustavnim promjenama u skladu sa Prespanskim sporazumom o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Za usvajanje ustavnih amandmana potrebna je dvotrećinska većina od ukuno 120 poslanika, a nakon što su iz najuticanije oozicione VMRO-DPMNE najavili da napuštaju raspravu, izgledi da se namekne 81 poslanički glas čini se kao “nemoguća misija”.

Novi vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji stoga postaju sve izvjesniji, smatraju stručnjaci.

Da je opozicija ostala čvrsto pri stavu da je za njih sporazum sa Grčkom neprihvatljiv jasno je i iz odgovora koji je lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski uputio danas američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

Mickoski je, naime, Mičelu poručio da je za VMRO-DPMNE neprihvatljiv njegov zahtjev da podrže Prespanski sporazum.

Mičelu je poručio i da za propast Prespanskog sporazuma nje odgovorna oozicija, već vlada Zorana Zaeva.

Vladajuća Socijaldemokratska partija Makedonije, premijera Zaeva, oštro je danas reagovala na takav odgovor Mickoskog.

U saopštenju SDSM se navodi da je Mickoski u očima demokratskog sveta “sramota za Makedoniju”, kao i da se ne razlikuje od svog prethodnika i bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog.

U SDSM kažu da je očigledno da Mickoski ima problem sa članstvom Makedonije u EU i NATO.

– Ako nastave da blokiraju budućnost Makedonije u narednih nekoliko dana, parlamentarna većina će raspisati vanredne parlamentarne izbore – poručuju iz vladajuće stranke.

Takođe, ranije danas poslanička grupa VMRO-DPMNE odlučila je da se isključi iz parlamentarne debate o ustavnim promjenama, jer smatra da ona postaje besmislena s obzirom na to da je i neuspjeli referendum pokazao da su građani protiv promjene imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Prva žrtva Prespanskog sporazuma je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, koji je, nakon sukoba u vladi sa ministrom odbrane Panosom Kamenosom zbog tog sporazuma, podnio ostavku. Premijer Aleksis Cipras je tu ostavku ranije danas prihvatio.

Kamenos, koji je i lider stranke Nezavisni Grci, manje članice vladajuće kolaicije u Grčkoj, se takođe protivi usvajanju Prespanskog sporazuma.

Kocijas je, inače, potpisnik Prespanskog sporazuma s grčke strane, dok je s makedonske sporazum potpisao njegov tadašnji kolega Nikola Dimitrov.

Nakon što je prihvatio ostavku Kocijasa, Cipras je novinarima rekao da je pozvao parlamentarne stranke u Makedoniji da glasaju za sporazum, jer, kako je poručio, Grčka neće dozvoliti članstvo te bivše jugoslovenske republike ni u jednoj međunarodnoj organizaciji pod imenom “Republika Makedonija”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA