Makedonija: Parlament u haosu, odgođeno glasanje o imenu!

619

Mekedonski parlament je danas odgodio posljednju fazu rasprave o početku procedure ustavne promjene imena države u skladu sa dogovorom postignutim sa Grčkom.

Rasprava koja traje od ponedjeljka trebala se nastaviti u podne nakon čega je trebalo nastupiti glasanje.

Odgođena je do 15 časova, a za to su vrijeme stizali kontradiktorni izvještaji o tome da li je socijaldemokratski premijer Zoran Zaev uspio da skupi dvotrećinsku većinu potrebnu da bi započeli sa procesom dopune Ustava promjenom imena koje su obećali Grčkoj.

Koaliciji Zorana Zaeva nedostaje potrebna podrška pa će morati da pridobije nekoliko parlamentaraca konzervativne opozicije koja odbija promjenu imena.

Antonio Milososki, parlamentarac konzervativne stranke VMRO, osudio je odgađanje optuživši koaliciju Zaeva za pokušaje ucjene opozicije kako bi glasali za promjenu imena. Pozvao je predsjednika parlamenta Talata Džaferija na hitno glasanje.

– Posmatramo svoju vladu kako odugovlači sa sjednicom – rekao je Milososki novinarima u Skopju dodavši da bi glasanje Zaevu pokazalo “da nema većinu” za unošenje izmjena u Ustav.

Niko ne zna šta će biti dalje

Nakon svega ostalo je nejasno koji će idući korak parlament preduzeti i kada.

Zaev je obećao da će raspisati prijevremene izbore ako parlament ne podrži promjenu imena.

U junu se sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dogovorio da će Makedonija promijeniti svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija, a da će Atina zauzvrat prestati sa blokadom svojih komšija u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu EU.

Grčka prisvaja ime Makedonije i istorijsko naslijeđe te nekadašnje sjeverne pokrajine. Diplomatski sukob nastao je kada je nakon raspada Jugoslavije 1991. nastala Makedonija.

Ako Zaev, usprkos opoziciji, uspije izglasati promjenu imena, neizvjesno je hoće li Cipras uspjeti da uradi isto te odluku ratifikuje u grčkom parlamentu. Grčki nacionalisti, uključujući Ciprasove koalicione partnere, protive se dopuštanju Makedoniji korištenje tog imena u bilo kojem obliku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA