Grupa Led Zeppelin se suočava sa novim suđenjima zbog tvrdnji da su “kopirali” njihov klasik “Stairway To Heaven”.

Podsjetimo, porota federalnog suda iz Los Anđelesa odlučila je 2016. godine da band nije kopirao rif pjesme “Taurus” iz 1971. godine benda Spirit.

Ipak, sudije apelacionog suda u San Francisku jednoglasno su donijele odluku da je sudija nižeg suda dostavio poroti nepravilne instrukcije i da se slučaj treba vratiti na ponovno suđenje.

Prema izvještaju, nije bilo dozvoljno da se “Taurus” pusti poroti tokom postupka, dok je nadležni sudija navodno rekao poroti da uobičajeni muzički elementi poput “hromatskih skala, arpeđa ili kratkih sekvenci od tri note” nisu zaštićeni autorskim pravima.

Prvobitnu tužbu pokrenuo je povjerenik imovine Randyja Wolfea, gitariste grupe Spirit, koji je preminuo 1997. godine. Gitarista Jimmy Page i frontmen Robert Plant iz grupe Led Zeppelin su svjedočili na petodnevnom suđenju i odbacili tvrdnje da su kopirali “Taurus” .

Led Zeppelin i njihov pravni tim tek treba da javno komentarišu novi razvoj ovog slučaja. Sa druge strane, Francis Malofiy, advokat zaostavštine Wolfea, rekao je da je nova odluka potvrdila da “ranije nisu imali pravednu borbu”.

Inače, Led Zeppelin ove godine slave 50 godina postojanja. Bend su 1968. godine formirali Page, Plant, basista i klavijaturista John Paul Jones i bubnjar John Bonham. Izdali su svoj debi album 1969. godine, objavivši još sedam ploča prije razlaza 1980. godine.

Bend se nekoliko puta reformisao tokom godina, a njihovo posljednje okupljanje bilo je 2007. godine, kada je grupa nastupala u londonskom The O2 sa pokojnim Bonhamovim sinom Jasonom, koji je zauzeo mjesto svog oca za bubnjevima.

Savo Drakulić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA