Lavrov: Sa SAD-om su dovoljni poslovni odnosi

367

Moskva želi normalne i poslovne odnose sa SAD uz obostrano poštovanje i više puta je predložila kako da se izgradi dijalog sa tom zemljom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u intervjuu za Rusija 1 Tv rekao da Rusija ne forsira prijateljstvo sa Vašingtonom, kao i da je ruska strana više puta na različitim nivoima predlagala američkoj kako bi ti odnosi trebalo da se izgrade, prenosi Tass.

Prema njegovim riječima, Rusija je spremna da razgovara sa Vašingtonom o bilo kom problemu u bilateralnim odnosima i da rješava međunarodne probleme.

– Oni znaju na šta smo sve spremni. Ukoliko postoji oblast gdje su Amerikanci spremni da razgovaraju na jednakom nivou i uz poštovanje, otvoreni smo za to – poručio je.

Govoreći o nuklearnom sporazumu iz kojeg je SAD najavila povlačenje, Lavrov je rekao da je Moskva počela da priprema odgovore vezane za pakt o kontroli naoružanja, prenosi Rojters.

– Prije nedjelju dana, a svega nekoliko dana prije nego što su SAD najavile da će se povući iz nuklearnog sporazuma, Amerikanci su preko ambasade u Moskvi poslali ruskom Ministarstvu spoljnih poslova obimnu listu pitanja o tome šta ih brine – rekao je Lavrov.

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je 20. oktobra da Vašington planira da izađe iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom, koji su 1987. godine potpisali tadašnji predsjednici Rusije i SAD Mihail Gorbačov i Ronald Regan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA