Lavrov: Neće nas isključiti, izaći ćemo sami!

1059

Ukoliko Evropska unija bude zahtijevala da isključi Rusiju iz Savjeta Evrope, Moskva Briselu neće to dozvoliti, već će iz te institucije izaći sama, izjavio je Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije.

– Rusija je u Savjet Evrope ušla iz razloga što je ta institucija osiguravala opšteevropsko, univerzalno, zakonodavno prostranstvo. Oni koji to podrivaju nelegitimnim sredstvima lišavanjem prava ruskoj delegaciji u odnosu na predstavnike drugih zemalja, znaju zbog čega to rade. Ako budu zahtijevali da nas iključe, nećemo im omogućiti tu radost, sami ćemo otići – rekao je Lavrov u intervjuu za “Juronjuz”.

Lavrov je dodao i da je neprihvatljivo da se jedna takva organizacija urušava isključivo zarad zadovoljavanja ambicija određenih političara koji sjede u nekoliko evropskih prijestonica.

– Ne mislim da je učešće ruske delegacije u Savjetu Evrope važnije za Rusiju nego za samu Evropu – zaključio je.

Moskva se zalaže za rješavanje problema po pitanju trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skrpalja pravnim metodima. Međutim, sve što je Zapad rekao o tom pitanju liči na grotesku, smatra Lavrov.

– Rusiju optužuju da je sa najvećom vjerovatnoćom upletena u ovaj incident, kao i u dešavanja u Kataloniji, pa i u druge slučajeve, ali nijedan konkretan dokaz nije predstavljen. Za razliku od naših partnera, Rusija je formirala pravnu državu i poštujemo ta pravila. Nadamo se da će i drugi ta pravila poštovati – dodao je.

Rusko rukovodstvo pozvalo je predsjednika Sirije Bašara al Asada da posjeti Rusiju, između ostalog i Krim, saopštio je Lavrov.

– Nedavno je šef republike Krima Sergej Aksentov boravio u Damasku na poziv predsjednika Sirije. Upravo je on ponudio Asadu da posjeti Rusiju, a samim tim i poluostrvo Krim – rekao je.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA