“Kuvanje” u Sobranju: Makedonci u rebusu, parlament vijeća!

665

Makedonski parlament počeo je danas u 11 časova sjednicu na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o početku rasprave o Prijedlogu za izmjene Ustava kojima se predviđa promjena imena u Republika Sjeverna Makedonija.

Prethodno, nakon dvodnevne debate parlamentarni odbor za ustavna pitanja Sobranja u petak je usvojio Prijedlog o ustavnim promjenama.

Vlada predlaže da se pridjev “sjeverna” uvrsti u naziv Republika Makedonija u tekstu Ustava, tako da novo ime zemlje bude “Republika Sjeverna Makedonija”. Predložene su izmjene u uvodnom dijelu Ustava, u skladu s Prespanskim sporazumom postignutim između Atine i Skoplja, uz izmjene dva člana Ustava.

Pojedini makedonski mediji prenijeli su da će vladajuća stranka danas samo otvoriti raspravu o izmjenama Ustava, ali da neće zakazivati glasanje o amandmanima sve dok ne bude sigurna da ima potrebnu dvotrećinsku većinu.

Koliko će trajati rasprava zavisi od opozicije. Naime, ako poslanici VMRO-DPMNE nastave da učestvuju u debati, ona najduže može da traje 10 dana, a ukoliko napuste skupštinsku sjednicu, o čemu su makedonski mediji pisali prethodnih dana kao jednoj od mogućnosti, ona bi mogla da traje najviše dva dana.

Mogući i vanredni izbori

Za sad premijer Makedonije Zoran Zaev nema potrebnu dvotrećinsku podrušku, odnosno 80 od 120 poslanika koliko sjedi u Sobranju. U ovom trenutku sigurni su samo glasovi vladajuće većine (SDMS Zorana Zaeva i albanska partija DUI) koja ima 59 poslanika u ovom sazivu Sobranja. Čak i da Zev uspije da privoli preostale tri albanske partije u Sobranju koje imaju ukupno deset poslanika, i dalje neće imati potrebnu većinu.

Ostatak glasova morao bi da dobije od VMRO-DPMNE, najveće opozicione stranke koja u parlamentu ima 51 poslanika, ali oni su već najavili da neće glasati za promjenu imena.

Zbog toga se kao jedna od mogućih opcija pominju i vanredni parlementarni izbori. VMRO već je objavio da se sprema za nove izbore. Kako piše “Plusinfo.mk”, na Izvršnom odboru stranke održanom tokom vikenda razgovaralo se i o mogućim terminima izbora, a to su 25. novembar, 2. decembar, 9. decembar ili u proljeće, sa naglaskom na pripremi partijske infrastrukture i programa sa kojim će ta stranka učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima.

I ranije bilo je riječi o mogućim vanrednim izborima, kada se kao datum najčešće pominjao 25. novembar, jer je rok za izmjenu ustava i promjenu imena države, u skladu sa Prespanskim sporazumom, definisan do kraja 2018. godine.

Propali protesti?

Paralelno sa sjednicom Sobranja, ispred zgrade parlamenta odžavaju se protesti, ali daleko manjeg obima od najavljenih. Sudeći po fotografijama sa društvenih mreža i pisanju makedonskih portala, tek nekoliko desetina ljudi izašlo je na protest.

Makedonski “Večer” piše da je okupljeni građani koji su postavili šator ispred makedonskog parlamenta uzvikuju “Ua korumpirani” i “Ostavka”. Portal navodi da su pred Sobranje uglavnom izašli stariji građani i da skup obezbjeđuje policija.

Masovne proteste protivnika promjene imena najavilo je udruženje građana “Preporod” koje je saopštilo da je cilj današnjeg okupljanja ostavka premijera Zorana Zaeva kako bi se “zaustavilo ugrožavanje makedonskog naroda i makedonske državnosti”.

– Počinjemo sa blokadama, zbog pritiska i nasilja makedonskog naroda i države. Oni žele da primoraju Makedoniju u EU i NATO, sa anti-civilizacijskim politikama. Sa popularnom građanskom neposlušnošću, okrenimo se protiv štetnih politika nelegitimne vlade. Blokade smo postavili na ulici ispred parlamenta, svaki dan do ostavke Vlade – poručili su iz tog udruženja.

Podsjećamo, na referendum održan 30. septembra izašlo je 36 odsto, od potrebnih 50 odsto plus jedan da bi se referendum smatrao uspješnim.

Upravo na to se poziva opozicija koja tvrdi da Zaev nema pravo da mijenja Ustav, dok vladajuća kolicija naglašava da je 91 odsto od ukupnog broja izašlih na referendum glasalo “za” prihvatanje sporazuma sa Grčkom i ulazak u NATO i EU, kako je glasilo referendumsko pitanje. Sam referendum inače bio je savjetodavan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA