Komšić nepoželjan u tri hercegovačke opštine

677

Ljubo Grizelj, Smiljan Vidić i Branko Bago, HDZ-ovi načelnici opština Grude, Čapljina i Posušje proglasili su novoizabranog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nepoželjnom osobom u njihovoj opštini.

Prvi je bio načelnik Gruda Ljubo Grizelj, koji je potvrdio da Komšić zbog načina na koji je izabran nije dobrodošao u Grude, te da su Hrvati su u svim opštinama i gradovima u kojima su većinski narod izabrali za svog člana Predsjedništva Dragana Čovića.

– Željko Komšić je treći put uzurpirao ono što mu ne pripada i ne treba dolaziti jer mu mi nismo spremni izraziti službenu dobrodošlicu. On nije legitimni predstavnik Hrvata Bosne i Hercegovine, tako ni Opštine Grude. Za nas je to, temeljem 90,82 odsto volje birača opštine Grude, Dragan Čović i njemu ćemo prvom prilikom izraziti najsrdačniju dobrodošlicu – rekao je Grizelj.

Njegov primjer slijedio je načelnik Čapljine Smiljan Vidić, koji je izrazio žaljenje što “Bošnjaci još jednom na ovakav način ponižavaju Hrvate”.

– Istovremeno smo i žalosni što je još jednom izabran za hrvatskog člana Predsjedništva kandidat koji nema nikakvu podršku Hrvata u BiH. Kao takav nije dobrodošao u naš grad. Ovakvim izborom jedan dio Bošnjaka je pokušao napraviti štetu Hrvatima i Bosni i Hercegovini. Hrvatima štetu nisu nanijeli, ali BiH jesu, imali smo kao narod i ranije velikih izazova, ali smo ih vođeni HDZ-om BiH znali i uspjeli savladati, tako će biti i sada – izjavio je Vidić.

Nakon njih, Branko Bago, kazao je kako “jedan od dvojice novoizabranih bošnjačkih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, nije dobrodošao u Posušje”.

– Osoba koja iz dana u dan radi na dekostitutivnosti Hrvata u BiH, koja koketira sa svojom nacionalnosti zavisno o trenutnim potrebama i koja je po treći put bošnjačkim glasovima uzurpirala mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH ne može predstavljati hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i nikada neće biti dobrodošla u naše Posušje. Na ovim izborima Posušje je jasno reklo ko je hrvatski član Predsjedništva BiH. Skoro 90 odsto birača dalo je podršku Draganu Čoviću i političkim strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora. Odlučno i hrabro stojimo uz HNS i predsjednika Čovića u daljoj borbi za jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Budimo ustrajni u zalaganjima za pravedna, logična i ustavna zakonska rješenja izbornog procesa kako bi u što skorijem roku nadišli ovu anomaliju koja omogućuje brojnijem narodu da majorizira malobrojniji birajući mu predstavnike – napisao je saopštenju Bago.

Zbog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH danas se u Mostaru održava i protestna šetnja. Šetnja je zakazana u 18 časova, a odvija se od Sveučilišta do Kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH na Šetalištu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA