Ko su novi odbornici u banjalučkoj Skupštini?

1350

U banjalučku Skupštinu grada uskoro će ući najmanje tri nova odbornika, uz moguće promjene i na načelničkim pozicijama u gradskim odjeljenjima.

Prema rezultatima nedjeljnih opštih izbora, u Narodnu skupštinu sa liste PDP-a ulazi najmlađi odbornik, Draško Stanivuković, te Marinko Dragišić iz Ujedinjene Srpske, koji postaje narodni poslanik zahvaljujući kompenzacionoj listi.

U skladu sa Izbornim zakonom, u njihove klupe u gradskom parlamentu zasješće sljedeći sa izborne liste lokalnih izbora iz 2016. godine. Tako će Stanivukovića zamijeniti Jovo Savanović, koji je bio odbornik PDP-a u prošlom mandatu.

Zanimljivo, Savanović je Stanivukovićev komšija sa Petrićevca i ujedno od jedan od istaknutijih članova njegove, sve brojnije frakcije unutar Gradskog odbora PDP-a. Ova frakcija sve snažnije prijeti da baci u drugi plan šefa banjalučkog odbora PDP-a, Igora Crnadka, koji je, i pored toga što je nosilac jedne od najvažnijih funkcija u državi, u nedjelju uspio da sakupi šest puta manje glasova od Stanivukovića, kojeg je stavio na nisku, sedmu poziciju na izbornoj listi.

U isto vrijeme, umjesto Dragišića iz Ujedinjene Srpske, u gradski parlament trebao bi ući aktuelni generalni sekretar Stevandićeve partije Neven Stanić, koji je trenutno zaposlen kao savjetnik u Vladi RS. Međutim, ukoliko Stanić odluči da zadrži savjetničku poziciju, odnosno ako se ispostavi da bi zadržavanje obje pozicije značilo sukob interesa, Dragišića će zamijeniti sljedeći na listi, Branko Vještica, zamjenik predsjednika Gradskog odbora Ujedinjene Srpske i vlasnik kafića “Tavita”.

Rezultati opštih izbora bi mogli dovesti i pojave novog odbornika u redovima Socijalističke partije, bez obzira na to što nijedan od aktuelnih odbornika SP-a nije uspio da osvoji poslanički mandat. U SP-u se, naime, tvrdi da bi šef njihovog banjalučkog odbora Goran Selak u postizbornoj raspodjeli mogao biti imenovan na neku od funkcija u Vladi RS, što bi, u tom razvoju situacije, u Narodnu skupštinu uvelo sljedećeg sa izborne liste Milana Milakovića, aktuelnog potpredsjednika gradske skupštine.

– U tom slučaju, u gradsku skupštinu ulazi sljedeći sa izborne liste 2016. godine, odnosno Dragan Banjac, aktuelni načelnik gradskog Odjeljenja za sport i obrazovanje. Međutim, teško je vjerovati da bi se Banjac odrekao te, uticajne pozicije, pa bi Milakovićev odbornički mandat, po tom scenariju, preuzeo Velibor Stanić, aktuelni direktor banjalučkog Šumskog gazdinstva – tvrde izvori.

Ipak, čini se da je najzanimljvija pozicija aktuelne načelnice gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalije Trivić. Ona je, kao nosilac liste Ujedinjene Srpske, uspjela da osvoji poslanički mandat u Narodnoj skupštini, ali još nije izvesno da li će ga prihvatiti.

– Ukoliko odluči da uđe u NS RS, Trivićka postaje samo jedan od 83 poslanika bez vidljivog uticaja, za razliku od sadašnje pozicije u Gradskoj upravi koja je daje mogućnost da utiče na mnoge procese. Trivićka se ovih dana već raspitivala da li je moguće da zadrži i načelničku fotelju i da istovremeno bude i poslanik, ali je upućena da bi “sjedenjem na dvije fotelje” ušla u klasičan sukob interesa, tako da je neizvjesno da li će ona uopšte ući u Narodnu skupštinu, bez obzira na to što je osvojila direktan mandat – tvrde izvori.

Ako bi se Trivićka odlučila da zadrži načelničku poziciju, u Narodnu skupštinu bi njen mandat preuzela sljedeća na listi Mirela Kajkut Zeljković, predsjednica Aktiva žena Stevandićeve partije. Ona je na opštim izborima osvojila svega 779 glasova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA