Ključ formiranja vlasti u Čovićevim rukama

692
Dragan Čović

Nakon konstituisanja Predsjedništva BiH potrebno je učiniti sve da što prije dođe do formiranja novog Savjeta ministara, ali sudeći po najavama lidera HDZ-a Dragana Čovića, u tom procesu biće velikih problema.

Čović je juče nakon sjednice rukovodstva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) rekao da je izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH na opštim izborima bio nelegalan, neustavan i nelegitiman, te da trenutno ne postoje zakon i ustavni uslovi da bi bili primijenjeni rezultati opštih izbora.

– Nema pretpostavki za uspostavljanje vlasti. Nemamo izborni zakon koji to omogućava – izjavio je Čović.

Istakao je da je neprihvatljivo i neodgovorno hrvatskom narodu birati predstavnike.

– Ustavni sud je tu vrlo jasan da Parlamentarna skupština BiH treba da donese izmjene i dopune Izbornog zakona koje će da obezbijede legitimno predstavljanje svih na svim administrativnim nivoima. Znali smo kada smo krenuli u ovu kampanju da toga nema i da ćemo kada bude završen izborni ciklus imati prazninu. To moramo da uradimo unutrašnjim snagama u BiH – poručio je Čović.

Čović je naglasio da novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik i on imaju isti stav kada je riječ o Izbornom zakonu i legitimnom predstavljanju.

– Ušli smo u pravu krizu koju dugo nismo imali na ovom nivou. Bošnjačke politike, nikako bošnjački narod, samo su djelimično uspjeli u jednoj svojoj namjeri, ali su otvorili mnoga pitanja koja je možda i dobro da budu otvorena – istakao je Čović i dodao da BiH nikada neće biti jednonacionalna, građanska i unitarna.

On je najavio da će partnerstvo u vlasti definisati oni koji imaju legitimitet u svom narodu.

– Želimo da legitimni predstavnici Srba i Bošnjaka budu za stolom kada budemo razgovarali kako riješiti ovu krizu – pojasnio je Čović.

Član Predsjedništva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac rekao je da očekuje da će u BiH biti dovoljno zrelosti i mudrosti da se vlast konstituiše mada u BiH ima destruktivnih snaga koje bi aktuelni Savjet ministara zadržali što duže.

– SNSD ima tradicionalne partnere kada je riječ o strankama iz Republike Srpske, ali i strankama u FBiH. Ne bi se smio zaobići HDZ BiH koji su pobjednici unutar hrvatskog naroda. Uvjeren sam da će biti stvoren patriotski blok koji će čuvati interese Republike Srpske i da će se Klub SNSD-a proširivati. Bilo bi dobro da se formira vlast u kojoj neće biti blokada ni po vertikali ni po horizontali što smo imali u prethodnim mandatu. U FBiH s druge strane imamo nagomilane probleme i određene devijacije koje šalju poruke i prave kombinatorike kako bismo zaobišli Stranku demokratske akcije (SDA) – rekao je Košarac i istakao da do zastoja u formiranju vlasti može doći jedino zbog različitih pokušaja opstrukcija u FBiH.

Poslanik SDA koji je u ovoj stranci dobio najviše glasova Šemsudin Mehmedović rekao je da ne bi bilo dobro da se izigra volja naroda i da se prave neke matematičke koalicije. Kaže da će SDA učiniti sve da se vlast uspostavi što prije. Na pitanje da prokomentariše najave nekih stranaka da će nastojati da iz vlasti na nivou BiH izbace SDA, Mehmedović je kazao da to ne bi bilo dobro.

– Ako mogu, neka nas zaobiđu, ali ne smije se ignorisati volja naroda jer bi to bilo suprotno očekivanjima naroda. Matematikom se može zaobići svaka stranka, ali to naprosto ne bi bilo dobro. To ne bi bila politika stabilnosti, napretka i evropskog puta BiH i dovelo bi do toga da radimo jedni protiv drugih a ne jedni sa drugima. Volja naroda se mora poštovati jer bi sve drugo bilo politika sukoba, podjela i destabilizacije, odnosno politika animoziteta – rekao je Mehmedović i istakao da će SDA učiniti sve da što prije dođe do formiranja vlasti na svim nivoima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA