Kakva nas zima čeka?

595

Meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Evropu za predstojeću zimu.

Prema toj prognozi očekuje topla i sušna zima, međutim, osim na sjeveru i istoku kontinenta kome prijeti “zvijer sa istoka”.

Kako stoji u prognozi ovog servisa, područje Balkana i jugoistočne Evrope očekuje nadprosječno topla i nadprosječno suva zima.

– Jedini izuzetak biće Grčka, gdje će se osjetiti povremeni prodori hladnog vazduha i obilne kiše – piše AccuWeather.

Sjever Evrope ove zime očekuju jake oluje sa orkanskim vjetrovima i obilnim kišama, navedeno je u prognozi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu i dijelovima Skandinavije zbog oluja prijete poplave i poremećaji u saobraćaju, a najugroženija područja su Kadif, Mančester, Belfast i Glazgov.

Finska i Ukrajina bi zimu itekako mogle osjetiti, a sve zbog sibirskog anticiklona koji bi mogao da donese sibirsku hladnoću.

Područje Njemačke i Francuske, ipak, očekuju obilne padavine, ali u obliku kiše. Rizik od jakih oluja biće najviši tokom decembra, dok se od januara do marta ipak očekuje mirnije i sušnije vrijeme.

Istok Evrope, međutim, očekuje “zvijer sa istoka”, odnosno prodori ledenog vazduha koji će donijeti nadprosječno niske temperature.

Od sljedeće sedmice, Evropu će zahvatiti hladan vazduh sa Arktika koji će dovesti do promjene vremena i nižih temperatura.

Taj hladan talas počeće da se razvija sljedećeg utorka kada će iznad sjeveroistočne Evrope oslabiti topli front.

Istovremeno, iznad arktičkog kraja oformiće se hladan front koji će krenuti prema Skandinaviji, a potom će se razviti i ojačati i krenuti u smjeru istočne Evrope, naveo je servis AccuWeather.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA