Protein je sastojak koji je veoma bitan za organizam i zato je veoma važno da prepoznate kada ga nedostaje.

On učestvuje u mnogim tjelesnim funkcijama, a važan je i za strukturu kose, kože, mišića, hormona i enzima.

Nаjbolji izvori proteina su govedinа, piletinа, ribа, jаjа, mliječni proizvodi, orаsi… U nastavku teksta vam donosimo kojih šest simptoma otkriva da vašem organizmu nedostaje proteina.

Gubite snagu ili mišićnu masu

Ukoliko gubite snagu ili mišićnu masu onda vašem organizmu vjerovatno manjka proteina. Kada ne unosite dovoljno proteina, tijelo uzima preostali protein iz mišića da bi ga iskoristio u drugim dijelovima tijela. Ako vam odjeća postaje preširoka ili više nemate snage da dižete malo teži teret, provjerite nivoe proteina u organizmu.

Izmoreni ste svaki dan

Ako se osjećate izmoreno svaki dan, to takođe može ukazivati na nedostatak ovog sastojka. Slabi i umorni se ne možete baviti sportom, te je jako bitno obratiti pažnju na unos ugljeno-hidrata i proteina.

Samo razmišljate o hrani

Stalno ste gladni i sve o čemu možete da razmišljate je hrana, što ukazuje da je nivo proteina u organizmu jako nizak ili nikakav. Pri nedostatku ovog suplementa, organizam će tražiti više hrane sa jakim ukusima. Svi koji prolaze kroz ove probleme često pojedu sve što im se nađe pri ruci. Dovoljna količina proteina vas može sačuvati od prejedanja.

Lomljive kosti

Lomljivije kosti su takođe jedan od znakova manjka proteina. Ukoliko vam se često dešava da iščašite i oštetite kosti i zglobove, to je vrlo često povezano sa ovim problemom. Kako starimo, tako je našem organizmu potrebno sve više proteina koji će pojačati čvrstinu kostiju.

Rane sporije zarastaju

Bez dovoljno proteina, vaše rane i povrede će mnogo sporije zarastati ili uopšte neće srasti kako treba. Protein igra bitnu ulogu u funkciji imuniteta i oporavku rana. Ljudima koji tek izađu iz bolnice se preporučuju dijete ispunjene proteinima.

Kosa i nokti nisu čvrsti kao nekada

Ukoliko vam kosa i nokti nisu čvrsti kao što su bili, to znači da više nemate čvrstih vlakana koja se formiraju pomoću proteina. Organizam prepoznaje nedostatak proteina i ponaša se u skladu s tim, zbog čega kosa i nokti gube na jačini jer nemaju odakle da crpe materijal za obnavljanje vlakana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA