Izložba povodom oslobođenja Beograda

525

Povodom proslave 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, Istorijski arhiv srpske prestonice pripremio je izložbu “Beograd 1918.” koja će biti otvorena sutra.

Izložba, čiji je autor Slobodan Mandić, istoričar i viši arhivista u Istorijskom arhivu Beograda, ima za cilj da na osnovu raspoložive arhivske građe ukaže na neke od važnih pojava i događaja koji su pratili dane uoči, tokom i nakon oslobođenja Beograda na kraju Prvog svjetskog rata.

Za potrebe izložbe izdvojeno je 206 dokumenata i fotografija iz Istorijskog arhiva Beograda.

Odabrana arhivska građa biće predstavljena na 31 panou, podijeljenim u šest tematskih cjelina: “Beograd u Prvom svjetskom ratu”, “Materijalno uništavanje”, “Od Soluna do Beograda”, “U slobodnom gradu”, “Ka prestonici Kraljevstva SHS” i “Sećanja, priznanja, odlikovanja”.

Izložbom je obuhvaćen život u Beogradu pod okupacijom, kao i događaji u vezi sa probojem Solunskog fronta.

Posebno su osvetljeni događaji koji su uslijedili nakon ulaska generala Petra Bojovića sa trupama u oslobođeni grad.

Izložba će ukazati na obnovu rada institucija gradske uprave i niz mjera za regulisanje života u razorenoj i ratom iscrpljenoj prestonici.

Posjetiocima će biti predstavljeni organizovani popis i elaborat o učinjenoj ratnoj šteti prilikom bombardovanja i tokom okupacije, kao i dokumenti koji govore o pripremama za ujedinjenje u novu jugoslovensku državu.

Izložbu će biti moguće pogledati u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda do kraja novembra, a ulaz je slobodan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA