Izlaznost na izborima 53,26 odsto

916

Na današnjim opštim izborima glasalo je 53,26 odsto birača u Bosni i Hercegovini, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

U Republici Srpskoj je glasalo 57,26, u Federaciji BiH 51,1, a u Distriktu Brčko 46,81 odsto registrovanih birača. Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić saopštio je da ove brojke nisu konačne, te da očekuje njihovo povećanje.

– Ono će iznositi ne više od dva odsto. Nemamo još podatke iz Bijeljine i Banovića, gdje je glasanje bilo produženo. Takođe, nedostaju još podaci iz nekoliko manjih opština. Uz to, nisu stigli glasovi iz inostranstva i glasovi koje su prikupili mobilni timovi. Kada obradimo sve podatke, očekujem da izlaznost bude približno 55 odsto, što je povećanje u odnosu na prošle izbore od jedan do dva odsto – izjavio je Petrić.

Prema njegovim riječima, remećenje javnog reda i mira registrovano je na više biračkih mjesta, ali su policija i nadležni organi brzo riješili te probleme i pod kontrolu stavili cijeli izborni sistem:

– Ovi izbori su bili izuzetno fer. Nasuprot najavama od prekjuče, juče, pa i jutros, kada su se mogle čuti najave kraha izbora.

Petrić je potvrdio povećanje izlaznosti u Banjaluci, gdje je glasalo gotovo 60 odsto birača, baš kao i u Doboju.

– Neke opštine odskaču od drugih. Među one u kojima imamo visoku izlaznost su i Lopare sa 60 odsto, Ugljevik 70, Drvar 73, Banovići 77, Zvornik 60, Šipovo 60, Šekovići 66, Gornji Vakuf 62, Fojnica 62, Han Pijesak 66, Istočna Ilidža 74, Trnovo 77… – zaključio je Branko Petrić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA