Izlasnost u Srpskoj do 15 časova 41,81 odsto

690

Izlasnost birača u Republici Srpskoj do 15 časova je 41,81 odsto, saopštio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

To je povećanje od 1,38 odsto u odnosu na 2014. godinu, kada je do istog termina svoju građansku dužnost obavilo 40,43 procenta registrovanih građana.

Petrić je naglasio da je u Federaciji je glasalo 34,65, a u Distriktu Brčko 32,26 odsto građana. To je, na nivou BiH, ukupno 37,21 odsto, što je 0,6 odsto više nego u odnosu na opšte izbore 2014. godine.

– Pohvalio bih građane iz opština u kojima je već do 15 sati zabilježena natpolovična izlasnost. Tako je u Istočnom Drvaru glasalo 67 odsto birača, u Kalinoviku 65, Istočnom Starom Gradu 59, Banovićima 58, Istočnoj Ilidži 55… – izjavio je Petrić.

Prvi čovjek CIK-a BiH je dodao da su primjećene manje neregularnosti, ali i da izborni proces ide tokom kojim je i planirano. Prema Petrićevim riječima, Centralna izborna komisija svaka dva sata dobija izvještaje federalnog i republičkog MUP-a, bezbjednosnih agencija i Tužilaštva.

– U Federaciji BiH su zabilježena četiri incidenta koja su stavljena pod kontrolu. Bili su to manji problemi poput vrijeđanja, vjerovatno, pijanih ljudi. I u Republici Srpskoj smo imali četiri incidenta, od kojih su tri bila zanemariva. Jedan malo ozbiljniji dogodio se u Bijeljini, gdje je došlo do narušavanja javnog reda i mira. To biralište je bilo zatvoreno na jedan sat, nakon čega je glasanje normalno nastavljeno – zaključio je Branko Petrić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA