Izborni trikovi: Tebra, nije ti ovo Zvornik!

1165

“Upravo sam ušao na link da vidim gde je moje biračko mesto i video sam nešto što može da se desi samo u ovoj našoj napaćenoj državi. Naime, neko je došao do mojih podataka i ja se vodim u Zemunu i piše da imam pravo da glasam iz inostranstva. Sve bi to bilo u redu da ja ceo svoj život ne živim u Zvorniku i ja prosto Zemuna u životu video nisam”.

Ovo pismo je prije dva dana stiglo na adresu portala SrpskaCafe kao još jedan dokaz izbornih manipulacija i trikova. Centralnoj izbornoj komisiji BiH do danas je prijavljeno 612 lica koja su, bez svog znanja i volje, prijavljena za glasanje putem pošte na predstojećim opštim izborima.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić rekao je da sulocirana mjesta gdje se to desilo i dodao da CIK obrađuje sav potrebni materijal, uključujući i 9 500 prijava koje je Komisija odbila.

– Do sada smo više paketa sa par stotina slučajeva dostavili nadležnom tužilaštvu. Na opštim izborima nadležno je prvenstveno Tužilaštvo BiH, ali i druga tužilaštva, s obzirom na to da se izbori sprovode i na entitetskom nivou.

Transparency International BiH pozvao je građane da provjere da li su registrovani u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu će glasati. Takođe, ova organziacija otvorila je i besplatni info telefon za prijave građana ako uoče ovakve nepravilnosti (0800 55555)

– Građani to treba da urade zbog sve češćih zloupotreba ličnih podataka birača i navoda da ih je neko mimo njihove volje i znanja prijavio da glasaju izvan BiH putem pošte. Ukoliko utvrde zloupotrebu, građani mogu podnijeti prijavu nadležnim organima i Centru za pružanje besplatne pravne pomoći TI BiH – istakla je Ivana Korajlić iz TI BIH.

Prema nezvaničnim informacijama portala SrpskaCafe, zloupotrebe se obavljali aktivisti jedne partije koja na ovaj način namjerava da pređe cenzus. Procedura je jednostavna. Pojedinim građanima, najćešće penzionerima, neki poštari koji su im donosili penziju fotografisali lične karte kako bi mogli da naprave njihove kopije, a potom ih priložili uz popunjen zahtjev za glasanje u inostranstu putem pošte. Potom se popuni obrazac koji se nađe na sajtu CIK-a i uz (neovjerenu) kopiju lične karte, pasoša ili vozačke dozvole uputi CIK-u uz navođenje adrese na koju će mu biti poslat izborni materijal.

Malverzacije se otkriju tako što u CIK stigne po nekoliko desetina zahtjeva da se izborni materijal pošalje na istu adresu u inostranstvu, u ovom slučaju u Beograd.

Prijava protiv Vlade Đajića

Korajlićeva dodaje da je TI BiH podnio prijavu Agenciji za zaštitu ličnih podataka zbog zloupotrebe ličnih podataka lica koji se predstavljaju kao „prijatelji doktora Vlade Đajića“, kandidata Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na predstojećim izborima.

– Ova lica pozivaju građane koji su kao pacijenti ostavili svoje lične podatke na pregledima Centra za prevenciju moždanog udara da izađu na izbore i daju podršku kandidatu Vladi Đajiću – kazala je Korajlić.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA