Italijansko “NE” Briselskom ograničenju

412

Vlada Italije neće odustati od plana povećanja deficita u budžetu za sljedeću godinu u odnosu na deficit koji je postavila prethodna administracija, čak i ako Evropska komisija ne prihvati plan Rima, izjavio je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

On je rekao da se Italija neće povući ni “pola centimetra nazad” i da budžet koji je Briselu poslat faksom neće funkcionisati, javila je italijanska novinska agencija ANSA.

Prema ograničenjima EU, deficit u budžetu članica Unije ne smije preći tri odsto bruto domaćeg proizvoda, dok javni dug mora biti ispod 60 odsto, podsjetio je “Sputnjik”.

U međuvremenu, javni dug Italije prešao je 130 odsto bruto domaćeg proizvoda 2017. i postao jedan od najvećih dugova kada je riječ o članicama EU u prvoj četvrtini ove godine. Veći dug od Italije trenutno je napravila samo Grčka.

Evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja, poreze i carinu Pjer Moskovići predao je u četvrtak, 18. oktobra, pismo upozorenja koje je Evropska komisija poslala nakon prijedloga italijanske Vlade da se deficit u budžetu za sljedeću godinu poveća na 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, u odnosu na 1,6 odsto, koliko je predviđeno planom prethodne Vlade.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA