Italijanski bankar je savremeni “Robin Hud”

499

Bankar Žilberto Bašiera sa sjeveroistoka Italije odlučio je djelovati kao savremeni Robin Hud te je “premjestio” milijardu dolara s računa svojih bogatih klijenata na račune onih siromašnih, piše “The Guardian”.

Ideju je dobio još 2009. u vrijeme finansijske krize kada mu je lokalac došao u filijalu tražeći kredit za koji nije zadovoljavao uslove. Ali, Bašiera se nad njim sažalio te je na njegov račun premjestio novac jednog od svojih bogatih klijenata, čime je lokalac postao kreditno sposoban.

Budući da se dobre vijesti daleko čuju, ubrzo su ga i drugi ljudi iz italijanskog gradića Forni di Sopra (u blizini Udina) počeli moliti za pomoć. Bankar je računao da će mu njegovi klijenti vratiti novac, ali kako neki to nisu učinili, njegovi su zaposleni otkrili šta radi i prijavili ga vlastima.

Bašiera je optužen za pronevjeru i prevaru te je osuđen na dvije godine u zatvoru. Ipak, budući da mu je to prvi prestup, neće morati odslužiti to vrijeme. Ali, priča Žilberta Bašiere nije dobila srećan kraj. Osim što je ostao bez posla, bankar je postao i beskućnik, jer mu je policija zaplijenila kuću.

– Samo sam htio pomoći ljudima koji nisu mogli dobiti kredit. Ništa nisam uzeo sebi i vratio bih sav taj novac. Uvijek sam vjerovao da naš posao nije samo da štitimo štediše, već i da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna – objasnio je svoje akcije sada nezaposleni bankar.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA