Interpol zatražio od Kine informaciju o predsjedniku

470

Interpol je uputio kineskim vlastima zvaničan zahtjev za informaciju o svom predsjedniku, Kinezu Mengu Hongveju koji je nestao tokom puta u domovinu.

Interpol, čije je sjedište u francuskom gradu Lionu, naveo je u današnjem saopštenju da je putem bezbjednosnih kanala zatražio od kineskih vlasti informaciju o statusu Menga, koji je i zamjenik ministra javne bezbjednosti Kine, navodi Asošiejted pres.

U saopštenju Interpol navodi da “očekuje zvaničan odgovor kineskih vlasti povodom zabrinutosti za zdravlje predsjednika (Menga)”.

Kina za sada nije komentarisala taj zahtjev.

Mengova žena navodi da se nije čula s njim otkako je on krajem septembra otišao iz Liona za Kinu. Francuska je pokrenula sopstvenu istragu tog slučaja.

Francuske vlasti navode da se Meng (64) ukrcao na avion i stigao u Kinu, ali da nije poznato šta se s njim potom dešavalo.

List iz Honkonga Saut Čajna morning post nagovijestio je da je Meng možda najnovija meta kampanje protiv korupcije u Kini.

Prema navodima lista, Meng je po slijetanju navodno “odveden” radi ispitivanja od istražitelja vladajuće Komunističke partije Kine (KPK).

Centralna komisija za disciplinsku inspekciju, tajnovita agencija KPK za unutarpartijske istrage, za sada se nije oglašavala po tom pitanju.

Meng je prvi Kinez na čelu Interpola, a na toj funkciji je od 2016. godine. Njegov nestanak neće imati veći efekat na operativno funkcionisanje Interpola pošto je za upravljanje svakodnevnim operacijama zadužen generalni sekretar te organizacije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA