Hrvati ne puštaju Danu Lukajića!

467

Pravosudni organi u Hrvatskoj produžili su pritvor Dani Lukajiću (67), penzionisanom pukovniku Vojske Republike Srpske, do 30. novembra. Lukajić je uhapšen 30. juna kada je krenuo na komemoraciju žrtvama zločina u logoru Jadovno.

Zamjenik portparola Županijskog suda u Zagrebu Iva Kero kazala je juče da je na osnovu rješenja tog suda Lukajiću od 28. septembra produžen istražni zatvor za dva mjeseca.

Psovke, prijetnje, pretres: Uhapšen jedan od putnika za Jadovno!

– Slučaj “Lukajić” se još nalazi u fazi istrage koju vodi državni tužilac, jer se ispituju svjedoci i prikupljaju dokazi za podizanje optužnice. Ne može biti ročišta dok ne bude podignuta optužnica. Nakon toga optužnica se potvrđuje i zakazuje pripremno ročište, rasprava – navela je Kero.

Lukajić je uhapšen 30. juna u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine, saopšteno je ranije iz hrvatske policije. Lukajić, koji je član Udruženja “Jadovno 1941”, uhapšen je dok je putovao na obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da je Lukajić, nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA, uhapšen zbog sumnje da je “počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine”.

Lukajićev advokat Ljubo Pavasović Visković kazao je juče da nema odobrenje da daje izjave za medije, a o slučaju nisu mogli da pričaju ni članove njegove porodice.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA