Hranilice za pse mogu biti opasne po zdravlje?

585

Posude za hranjenje psa mogu da ugroze zdravlje ljubimca, ali i čovjeka jer privlače opasne bakterije, pokazalo je novo istraživanje.

Ešerihija koli, salmonela i MRSA (meticilin-rezistentni Stafilikokok aureus) pronađene su na različitim vrstama životinjskih činija, piše britanski Metro.

Osim što mogu da ugroze zdravlje životinja, ove opasne bakterije mogu biti fatalne i po ljude, što je posebno zabrinulo istraživače sa Hartpuri Univerziteta.

U studiji dvije naučnice, Ejsling Kerol i Korli Rajt pokazalo se da pseća posuda za vodu može da izazove razna oboljenja, a veći kontakt između ljubimca i čovjeka može da pogorša zdravstveni problem, navedeno je u istraživanju.

Kerol je priznala da je potrebno da njen tim uradi dodatne testove kako bi odredili koji je najbolji materijal za posude za pse, kao i kako da se čiste, ali ističe da su hranilice napravljene od nerđajućeg čelika bolje u odnosu na plastične i keramičke.

Na osnovu ovog istraživanja najveći broj (vrijednost) bakterija pronađen je kod posuda izrađenih od plastike, ali najopasnije bakterije, uključujući ešerihiju koli i MRSA, najčešće su identfikovane u keramičkim posudama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA