Hoti: Niko neće zaustaviti formiranje vojske Kosova!

429

Niko neće moći da zaustavi formiranje kosovske vojske, jer će to biti sprovedeno uz pomoć saveznika Prištine, NATO i EU, tvrdi Avdulah Hoti, zamjenik predsjednika najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova.

Hoti je, povodom izjave predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da će formiranje tzv. kosovske vojske izazvati probleme i tenzije u regionu, rekao da će, suprotno tome, vojska tzv. Kosova obezbijediti mir i stabilnost u regionu, kao i jačanje evroatlanske geopolitike.

Kako prenosi prištinska GazetaExpress, Hoti smatra da su Vučićeve izjave “možda tačne”, ali samo, kako kaže, “za one koji i dalje imaju drugačije pretenzije prema granicama i uzurpaciji teritorije”.

– To je možda istina, ali samo za one kojima su pozivi za mir i stabilnost u regionu maska za ostvarivanje starih ambicija, izmenu granica na Balkanu i preuzimanje teritorije – rekao je Hoti.

Priština, naime, pokušava da u parlamentu usvoji set od tri zakona o transformaciji kosovskih bezbjednosnih u oružane snage.

Pitanje transformacije KBS je jedino pitanje koje ujedinjuje kosovsku vlast i opoziciju, a vladini zakoni bi na dnevnom redu parlamenta trebalo da se nađu u četvrtak.

Opozicija, koja inače bojkotuje sjednice parlamenta, najavila je da će u četvrtak doći na sjednicu.

Vladin prijedlog seta zakona ima za cilj da zaobiđe ustav, na čemu insistira međunarodna zajednica, i omogući transformaciju KBS bez saglasnosti Srba i drugih pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA