Hoće li princ ostati bez trona zbog ubistva Kašogija?

368
Sin ubijenog Kašogija sa prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom

Saudijska kraljevska porodica razmatra mogućnost da princa Mohameda bin Salmana, prvog u redu za tron, na tom mjestu zamijeni njegovim mlađim bratom.

To može da se dogodi zbog slučaja saudijskog novinara Džamala Kašogija za čije ubistvo mnogi vjeruju da je kriv upravo aktuelni prestolonasljednik, navodi francuski “Figaro”.

Pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor, pariski dnevnik piše da Savjet mudraca, istorijski odgovoran za odobravanje odluke o nasljeđivanju trona, trenutno, u najvećoj diskreciji, vijeća o tome.

To je, navodno, francuskom listu rekao diplomatski izvor u Parizu, a potvrdio neimenovani Saudijac kontaktiran u Rijadu.

Savjet mudraca, sačinjen od predstavnika svakog od najmanje sedam klanova kraljevske porodice, razmatrao je situaciju još dok sudbina Kašogija, poslije nestanka 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, nije ni bila rasvijetljena, navodi se u tekstu prenose mediji.

Prema tim navodima, koje su prenijeli i drugi francuski mediji, kraljevska porodica u Saudijskoj Arabiji razmišlja da Mohameda bin Salmana (33) zamijeni na mjestu prestolonasljednika njegovim mnogo ambicioznijim i predvidljivijim bratom, princom Kalidom bin Salmanom (28).

Saudijski izvor na koji se “Figaro” poziva tvrdi da bi Kalid postepeno zamijenio svog brata, a ne odmah.

Kalid je prilično popularan u zemlji i inostranstvu i generalno važi za nekog ko može da poboljša imidž saudijske kraljevine na Zapadu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Saudijsku Arabiju da objelodani lokaciju gdje se nalazi tijelo ubijenog novinara Džamala Kašogija, upozorivši da Turska ima više informacija o tom slučaju nego što je do sada objavila.

Erdogan je, takođe, rekao da Rijad treba da objavi identitet “lokalnog kooperanta” koji je navodno preuzeo tijelo Kašogija od saudijskih agenata, pošto je novinar ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, prenosi Rojters.

AP dodaje da je Erdogan rekao da Turska ima i druge “informacije i dokaze” o tome da su saudijski zvaničnici ubili Kašogija u konzulatu u Istanbulu i da će na kraju objaviti te informacije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA