Hoće li dugovanja potopiti SAD?

584

Sjedinjene Države trenutno preuzimaju na sebe preveliki dug, a taj problem će se ubuduće samo pogoršavati.

To je izjavila bivša predsjednica Federalnih rezervi (Fed), DŽenet Jelen.

– Kad bih imala čarobni štapić, podigla bih poreze i smanjila troškove za penzije – rekla je Jelen za tv mrežu CNBC na konferenciji “Čarls Švab Impakt” u Vašingtonu, ocjenjujući da je putanja duga SAD-a “neodrživa”.

Budžetski deficit SAD-a porastao je na 779 milijardi dolara u fiskalnoj 2018. godini, što je povećanje od 17 procenata u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

Do toga je došlo nakon što je predsjednik Donald Tramp krajem prošle godine potpisao zakon kojim su smanjene stope poreza na dobit preduzeća na 21 odsto sa prethodnih 35 procenata. Potrošnja se povećala na najviši nivo u šest godina, dok su prihodi tek neznatno porasli, navodi CNBC.

Jelen je napomenula da će se ta situacija samo pogoršati jer sve više pripadnika generacije rođene u godinama poslije Drugog svjetskog rata (bejbi bum generacija) odlazi u penziju, što će uticati na povećanje rashoda za penzije i programe zdravstvene zaštite.

Bivša šefica Feda je takođe rekla da brine za “ulogu privrede SAD-a”, u svjetlu kinesko-američkog sukoba u kojem dvije zemlje uzajamno “udaraju” tarife na robu u bilateralnoj trgovini.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA