Hakerski napad na Facebook pogodio pet miliona Evropljana

507

Nedavni hakerski napad na društvenu mrežu Facebooku pogodio je pet miliona Evropljana, od ukupno pogođenih 50 miliona naloga, rekla je Vera Jurova, evropska komesarka za pravosuđe.

Kompanija Facebook je navela da je preduzela mjere za otklanjanje bezbjednosnog problema i da je obavijestila nadležne organe.

Prema riječima osnivača i direktoru Facebooka Marka Zakerberga, hakeri su uspjeli da dođu do informacija koji su sadržani u profilima korisnika.

– Znaću više za nekoliko sati ili nekoliko dana, ali prema onome što znamo pet miliona Evropljana je pogođeno među 50 miliona pogođenih profila, što je nevjerovatan broj – rekla je Jurova na evropskom sastanku u Luksemburgu.

Ovaj hakerski napad velikih razmjera ponovo je podstakao kritike te drušvene mreže, već ozbiljno poljuljane raznim skandalima, pogotovo oko zaštite ličnih podataka.

Jurova je rekla da uprava Facebooka treba da zna da li kontroliše situaciju.

Ona je dodala da veličina čini Facebook teškim za upravljanje, ali da mora to da uradi zato što skuplja podatke i zarađuje ogroman novac koristeći naš privatni život kao robu.

Jurova je rekla da brzo otkrivanje novog hakerskog napada od strane Facebooka pokazuje da djeluju nova evropska pravila o zaštiti podataka koja su stupila na snagu ove godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA