Grčka: Magarcima zabranjeno da nose teške turiste

754

Grčko Ministarstvo za ruralni razvoj i hranu objavilo je nove regulative koje nalažu da magarci ne smiju da nose teret teži od 100 kilograma ili bilo šta teže od 1/5 njihove ukupne težine.

Na ovaj potez su se odlučili nakon porasta gojaznih turista koji ozbiljno ugrožavaju zdravlje životinja.

– Vlasnici koji izdaju magarce moraju da se pobrinu da im zdravlje bude na visokom nivou. Ni u kom slučaju životinja ne smije da bude zlostavljana. Životinjama mora biti obezbijeđena adekvatna hrana i pijaća voda, a štale u kojima spavaju moraju se čistiti barem jednom dnevno – navodi se u novim regulativama.

Santorini je inače poznat po brdovitom terenu, a magarci se ovdje tradicionalno koriste kako bi prevozili ljude i teret. To posebno važi za Firu gdje motornim vozilima nije dozvoljen pristup.

– Ovo je veliki korak i naš naporan rad se isplatio. Situacija na Santoriniju je ovakva decenijama i ne može se riješiti za jedan dan. Dobili smo ovu bitku jer smo skrenuli pažnju međunarodnih medija na situaciju u Grčkoj, a niko od nas nije vjerovao da je Vlada zaista reagovala. Samo jedan dan nakon što su regulative i zvanično stupile na snagu, čula sam da su turistu do vrha Fire nosila čak tri različita magarca, kako se ovaj prvi ne bi previše umorio – kaže Elizabet Hatzi, volonterka Društva za prava životinja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA