Goran Dakić: Mangupi vam kvare dete

1454
Goran Dakić
Goran Dakić je banjalučki pisac i novinar Dnevnog avaza. Objavio romane „Dalj“ i „Petodinarke“.

Ako Marko želi u vlast, a Marko više od svega želi upravo vlast, moraće da se odrekne mangupa u svojim redovima, a Marko, kao i svaka poštena politika, zna na koga se to odnosi i ko su mangupi koji kvare koaliciono čedo.

Malo sažeta, ali to je poruka koju je Milorad poslao prijedorskom prvaku prije nekoliko dana.

Marko se kao biva ljutnuo, ali sve su prilike da će mangupi ipak niz vodu, a DNS u većinu. Mangupi su dobili šta su zaslužili, a DNS ono što nije. Nije prvina, u svakom slučaju, ali je pitanje šta će biti sa ostalim mangupima kojih ima k’o šodera i koji će nam derati jeftine kože do kijametnoga dana?

Milorad se sjetio da pomete koalicioni špajz, jer je neko pomjerao stvari i slagao tegle sa glasovima kako njemu nije pasalo. I to je valjda u redu. A to što nas iz dana u dan handre isti ti mangupi i što mu nije palo na pamet da udari na njih i da ih smjenjuje dok nisu počeli da svrbe i njega – to mačku o rep, pa sve zajedno na prvu trulu bukvu.

Izvjesno je da je Nešić mangup. I da ga treba pustiti u otpadne vode. Ali, Nešić je bio mangup i prije nego što je počeo da kupuje glasove za sebe i onaj dio DNS-a koji je htio da malo razigra stvari ne znajući da Dodik najbolje pleše sam. Bio je Nešić mangup svih ovih godina, pa mu to nije smetalo da ore tri godine dana drumove oko naplatnih kućica.

Nešić smeta, jer je mislio da može da se zajebava sa koalicionim dogovorom, a ne smeta, na primjer, Navickas? Nešić će niz vodu zato što i treba da ide niz vodu, a Vučetić će da hoda po ruletima i koktelima rasipajući ono što mu je neko drugi dao u naše ime? Nešić je mangup, a Gluhaković nije?

Kako vladaju, tako i presuđuju. U svoje ime, ali ne i u ime onih koji su ih birali, mada sam priličo siguran da ti koji su ih birali ništa bolje nisu ni zaslužili. Kakva fora: Nešić je mangup, a Nikola Špirić nije! Nešić je mangup, a Škrbić je šmeker svetskog glasa, Flojd, Flold, Flojd! Nešić je mangup, a Bogdanić je akademik!

Ali hajde nekako i to. Ali ima i gore: Nešić je mangup i njega će pustiti šefovi niz vodu. A šta su oni koji su ubili dvadesetjednogodišnjeg mladića i ostavili njegovo tijelo u kanalizaciji? Šta će biti s njima? Hoće li i oni niz vodu ili će, ipak, koliko sutra postati novi ministri i direktori?

Goran Dakić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA