Goran Dakić: Gladne oči

2461
Goran Dakić
Goran Dakić je banjalučki pisac i novinar Dnevnog avaza. Objavio romane „Dalj“ i „Petodinarke“.

Milorad i Marko se ovako svađaju ima dvadeset godina i tačno moraš biti Mićo Mićić pa da povjeruješ da se cijela koaliciona drama odvija zbog tebe i onih koji stanu pod tvoj šator.

Ako Milorada i Marka nije posvađala “Ljubija”, neće ih vala posvađati ni Nešić, ali tačno moraš biti Cicko Bjelica pa da povjeruješ da će biti baš tako i nikako drugačije.

Prilično sam siguran da su se Milorad i Marko o svemu potanko dogovorili: prvi će biti ljut na neposlušne i gledaće da ih odmah sasiječe, a drugi će se nećkati i tvrditi kako o tome ništa ne zna i kako to ne može tek tako da se radi. Drugome će to zapravo biti sjajan način da se riješi bitangi u svojim redovima, a prvome izvanredna šahovska “maska” koju prvaci SDS-a neće prepoznati. I zbog toga će izgubiti i kralja i kraljicu i topa i lovca. Ali ostaće im, ako je to neka utjeha, bar nekoliko konjeva i četa odanih pijuna.

U pravu su oni koji telale da je licemjerno što Milorad smjenjuje pojedine prvake zbog koalicionog neposluha, a nije ih sasjekao kada su orcali i preoravali preduzeća na koja ih je ranije postavio, ali kad je pa Milorad mario za moral? U politici moral ne postoji, a ukoliko poznajete nekoga u čije bi se poštenje mogli zakleti – njega će koliko sutra pojesti neki Petar Đokić. Što je tužno da tužnije biti ne može, jer Pero bez Milorada ne bi mogao pojesti nijedan jedini mandat, a ovako ih je izio sepet i još pride, a da nije ni bljucnuo.

Milorad i Marko su namjestili savršenu klopku za SDS u koju će SDS svakako upasti, jer su isuviše gladne oči u bega semberskog, u bega romanijskog i u bega dobojskog, a naredni dani će pokazati ko je to još do prije mjesec dana, pored Bjelice Cicka, trubio da nema saradnje sa onima koji su uradili sve ovo što su uradili, a onda su preko noći, od sedmog oktobra naovamo, shvatili da im je račun bio pogrešan, pa poletjeli da uzmu šta se još uzeti može.

Gladne oči SDS-ovih prvaka su tako tipično odvratne. Najeli su se i prejeli za ovih dvadeset godina, ali džaba – sitoj guzici uvijek je malo. Pod svoju su šapu stavili dobar dio republike, ali je malo. Drže gradove i oko gradova, ali nije dovoljno. Šuruju godinama sa onima koje načelno pljuju, valjda samo oni misle da to niko živi ne vidi, ali i dalje je – malo. Kad Mile počne da ih hrani u koaliciji, ispašće im oči. Ali ne od prežderavanja.

Goran Dakić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Druže iz srednje,
    tekst je logičan ali smatram da nedovoljno tačan. Prije da on koristi SDS da sredi DNS nego obratno. A sve se to pripremalo barem godinu dana i novinari BN-a u njemačkoj pred izbore.

Comments are closed.