Gimnazijalac iz Bijeljine u Beogradu predstavio prvu zbirku poezije

578

U izdanju SPKD “Prosvjeta” iz Tuzle, na štandu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljena je zbirka poezije “Pogledi s mosta” Vojislava Durmanovića, učenika prvog razreda gimnazije “Filip Višnjić” u Bijeljini.

“Pogledi s mosta” Durmanovićeva je prva knjiga poezije, sastavljena od pjesama napisanih u osnovnoj školi u protekle dvije godine.

Predsjednica tuzlanske SPKD “Prosvjeta” i profesor srpskog jezika u bijeljinskoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” Mirjana Lazarević istakla je da je Durmanović u posljednje tri-četiri godine dobio pedesetak književnih priznanja i nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima.

– Najvažnije su prva nagrada “Šantićevog festivala djece pjesnika” u Mostaru, Gran-pri “Markovdanskih susreta dece i pesnika” u Bačkoj Palanci, prva nagrada na konkursu “Svetosavlje i naše doba” u Novom Sadu – navela je Lazarevićeva, koja je i mentor maldog pjesnika.

Ona je pomenula da je Durmanović osvojio i druge nagrade Društva Sveti Sava u Beogradu i na Festivalu “Maternja Melodija”, kao i više drugih i trećih nagrada na konkursima Dečijeg kulturnog centra Beograd, te treću na “Višnjićevim danima” u Bijeljini.

Ona je navela da su Durmanovićeve pjesme objavljivane u više književnih časopisa i zbornika – “Neven”, “Zvezdani kolodvor”, zbornicima “Ljubav i muzika”, “Džejms Džojs na Mediteranu”, kao i na engleskom jeziku u dva zbornika poezije štampana u Briselu.

Recenzent Senahid Nezirović rekao je da je Durmanović pjesničko osvježenje i novi glas, naglašavajući da plijeni njegova pozitivna energija u stihovima.

– Od prvog poetskog naslova “Ovaj svijet” i prvog stiha “Trenutak rođenja i lice tvoje majke”, koje ostavljaju snažan utisak na čitaoca, do završnih u kojima glorifikuje sakralno – `Razgovor sa Svetim Savom` i posljednju posvećenu Isusu Hristu – nailazimo na zavidnu emocionalnost, lišenu početničkog, koja oduzima dah i zahtijeva predah – kaže Nezirović.

Autor ističe da kao pjesnik teži stalnoj borbi protiv nepoetičnosti, grubosti, zlobe, kiča, primitivizma i samoće, dok riječima slika i gradi nove svjetove i dimenzije svog vremena, povezujući duše i prostore kroz izgradnju novih literarnih mostova.

– To su mostovi između ljudi i prijatelja, između zaljubljenih i posvađanih, između različitih naroda, planeta i svjetova, između prošlosti i sadašnjosti, sadašnjosti i budućnosti. Čitav ljudski život je most, most koji vodi preko provalije, most preko koga se žuri, ali se nekada, samo na tren zastane i pogleda pejzaž. Ova zbirka predstavlja upravo to – pejzaž, sliku, pogled uhvaćen jednim osvrtom sa životnog mosta – objašnjava Durmanović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA