Gimnazija u Doboju uskoro u novom ruhu (VIDEO)

1093

Azbestni krov na objektu dobojske Gimnazije „Jovan Dučić“ godinama unazad stvara probleme. I pored toga, što stručnjaci naglašavaju da je azbestni krov opasan po zdravlje, do sada nije bilo mogućnosti da se isti zamijeni.

I svaka veća kiša donese nove probleme, jer je konstrukcija krova stara i dotrajala, pa prokisnu prostorije na trećem spratu. Ništa manje problema ne pravi ni 70 godina stara stolarija.

Zimi su primorani i učenici i nastavnici da u jaknama budu u učionicama. Dešavalo se prethodnih godina, priča direktor, i da se zbog hladnoće u učionici, časovi skrate na pola sata.

– Pošto se radi o azbestnom krovu koji je tako kažu stručnjaci i kancerogen, a često smo trpili i pritiske roditelja, jer je krov dosta devastiran, a valjda to kad je devastirano postaje i opasan za učenike. Iz tih razloga sam se ja često i obraćala ministarstvu, jednostavno da ukažem na taj problem – rekla je direktor Gimnazije „Jovan Dučić“ Svjetlana Telebak.

Mukama dobojskih gimnazijalaca, uskoro će doći kraj, bar ako je suditi po obećanjima direktora Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske. Fond i ministarstvo su zajednički obezbijedili sredstva, da se u narednom periodu uradi projektna dokumentacija za sanaciju objekta. A plan je da već sljedeće grejne sezone objekat bude potpuno energetski opremljen.

– Plan je da već početkom naredne godine, odnosno u narednoj godini da se urade mjere energetske efikasnosti na objektu Gimnazije, da se izvrši zamjena stolarije, fasada, izolacija, saniraju mokri čvorovi i krov, kako bi ovaj objekat bio objedinjen i kako bi bio jedan reprezentativan objekat za Doboj – kazao je direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović.

Jedan od 32 objekta koji je saniran mjerama energetske efikanosti je i Osnovna škola „Dositej Obradović“, koja se nalazi u istom objektu, gdje je i gimnazija. Na ovoj osnovnoj školi, urađena je izolacija, fasada, zamjenjen je krov, a postavljena je i nova stolarija.

– Ogromne su uštede u režijskim troškovima, koji se odnose na grijanje, električnu energiju itd. i naravno dosta je toplije, s’ obzirom da je kompletna stolarija rekonstruisana, reparirani radijatori, urađen krov – istakao je direktor Osnovne škole „Dositej Obradović“ Vedran Gligorić.

Za opremanje osnovne škole „Dositej Obradović“ i zamjenu stolarije na područnoj školi u Makljenovcu, Vlada i Fond su obezbijedili više od 550 000 maraka. Ulaganjima u ove obrazovne ustanove obezbijeđeni su bolji uslovi za oko 600 učenika, a smanjeni su i troškovi, samo za grijanje računi će biti 50 odsto manji.

– Nadamo se u narednih par godina da ćemo kroz projekat svetske banke uspjeti da saniramo 30 do 40 objekata, ako uključimo tu i grant sredstva koja smo obezbijedili od Zelenog klimatskog fonda, nadamo se da će broj objekata biti i značajno veći. Mi smo sada u fazi prikupljanja prioriteta od strane opština i nadležnih ministarstava – naglasio je pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Miloš Jokić

Projekat, mjere energetske efikasnosti finansira se iz kredita Svjetske banke, sa kojom je dogovoreno i dodatno zaduženje u iznosu od 11 miliona evra, a sredstva će biti raspoloživa već naredne godine, vjeruju u ministarstvu. A u dobojskoj gimnaziji vjeruju da će već od iduće školske godine imati iste uslove za rad, kakve imaju i učenici i nastavnici, u drugom djelu objekta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA