Francuski košarkaš za svaki poen dobio 300 000 dolara

662

Vijest da su Njujork Niksi otpustili Žoakima Nou poslije dvije godine toksične saradnje nikoga nije iznenadila, ali haos koji je francuski centar ostavio za sobom dugo će osjećati svi u jednom od najpopularnijih klubova na svijetu.

Niksi su otpuštanjem Žoakima Noe uspijeli da uštede gotovo 12 600 000 dolara u seleri-kepu za 2019. godinu, ali tokom dugih i mučnih pregovora o raskidu Francuz nije želio da oprosti ni cent od plate koja mu je bila garantovana kroz posljednje dvije godine ugovora. Zato će mu na račun pristići još tačno 37 820 000 dolara, raspoređeno u naredne četiri godine.

Čelnici Njujorka pokušavali su na sve načine da kupe slobodu, ali Noa ih nije zarezivao. Jednostavno, odbio je sve varijante u kojem bi za određenu sumu novca oprostio preostali dug.

Noa je u Njujork stigao prije dva ljeta na insistiranje legendarnog Fila Džeksona. Potpisao je četvorogodišnji ugovor i trebalo je da predstavlja tvorca nekog novog tima koji bi trebalo da vrati Nikse na staze stare slave. Umjesto toga, Noa je postao simbol nove impolozije kluba koji godinama unazad ne uspjeva da se sastavi i napravi tim vrijedan respekta.

Njegov boravak u Njujorku pamtiće se najviše po povredama i brojnim nesuglasicama sa klupskim čelnicima, zbog čega je u dvije sezone odigrao jedva 53 utakmice. Za to vrijeme skupio je 244 poena i 417 skokova (4,6 poena i 7,8 poena u prosjeku).

Gledajući kroz lupu novca, stižemo do nonsensa odluke Njujorka da angažuje Žoakima Nou. Krenimo redom…

Noa će inkasirati svih 72 590 000 dolara, koliko mu je i garantovano ugovorom, što znači da će Francuz koštati Njujork skoro 1 360 000 dolara po utakmici! Ako bismo tu sumu dalje raščlanili, stižemo do sume od bezmalo 68 700 dolara, koliko košta svaki njegov odigrani minut od ukupno 1 055 u dresu Niksa!

Daljom podjelom njegove ukupne zarade stižemo do još jednog zastrašujućeg saznanja. Svaki Noin ubačen poen biće plaćen skoro 297 500 dolara! Prošle sezone ubacio je tek 12 poena, a opet zaradio je vrtoglavih 17 765 000 dolara!

Noa je postao slobodan igrač kada je uprava Niksa shvatila da od njega neće dobiti apsolutno ništa. Stigao je s epitetom jednog od boljih unutrašnjih igrača u NBA ligi, a odlazi kao vjerovatno i najveći promašaj u novijoj istoriji kluba. Bilo je dosta…

Ipak, činjenica da je Njujork uštedio gotovo 13 000 000 dolara za plate biće izuzetno značajna u daljim namjerama da se u Veliku jabuku dovede jedno zaista veliko ime današnjice.

Navodno, želje su Kevin Durant ili Kajri Irving. Doduše, Irving je već javno poručio navijačima Bostona da će ostati u klubu, ukoliko ga oni i dalje budu željeli poslije kraja ove sezone, na šta su oni reagovali s oduševljenjem. S Durantom je posebna priča, ali je najrealnije da će ostati u Golden Stejtu sa “Monstroznom petorkom”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA