Fitnes savjeti za dobru formu

408

Stručnjaci svaki dan daju nove savjete za vježbanje, te je nekad teško protumačiti čega se treba pridržavati, a čega ne. Često su savjeti jedne osobe kontradiktorni savjetima druge, te kompletna priča postaje zbunjujuća.

Najbolje vrijeme za vježbu nije ujutro, ali ni naveče, nego upravo onda kada se osjećate dovoljno spremnim za vježbu. Vrijeme vježbe nije važno koliko je važna istrajnost. Brojna istraživanja su pokazala da nema znatne razlike između jutarnjeg i poslijepodnevnog vježbanja.

Mozak nije dovoljno trenirati samo pomoću ukrštenica i igrica, te stručnjaci preporučuju fizičku vježbu jer ona u isto vrijeme trenira i mozak i tijelo. Vježbe ubrzavaju i poboljšavaju protok krvi mnogo bolje nego sati popunjavanja ukrštenica.

Sport takođe poboljšava raspoloženje, popravlja memoriju i štiti od demencije.

Mnogi mitovi navode da je moguće propustiti trening nekoliko puta, te još uvijek ostati u dobroj formi. Nažalost, ljudski organizam ne funkcioniše ovako, te se forma mišića počinje gubiti već nakon sedmicu dana pauze.

Ukoliko često trenirate, izbjegavajte energetska pića. Ona sadrže samo šećer i vodu, a stručnjaci savjetuju konzumiranje samo vode, te uzimanje proteina nakon vježbanja.

Ljudi često radije odlaze u teretanu nego u park kada je u pitanju trening. Međutim, stručnjaci preporučuju da lijep dan iskoristite tako što ćete zaobići teretanu i produžiti u park. Naime, ako trčite u prirodi potrošićete deset odsto više kalorija nego u teretani jer ćete biti izloženi vjetru, kiši ili suncu, što će od vas zahtijevati dodatni napor.

Takođe postoji mit da trčanje oštećuje vaše gležnjeve i koljena, međutim nigdje ne postoji dokaz za ovu tvrdnju. Naučnici su u nedavno provedenim studijama naveli da trčanje ojačava vaše noge, te ih čini otpornijim na povrede.

Ako pazite na vašu ishranu, te težite unositi što više kalcijuma, nemojte stati samo na konzumiranju mlijeka. Postoji bogata lepeza hrane koja u sebi sadrži kalcijum, te je možete kombinovati u raznim receptima i tako održati normalne nivoe kalcijuma u organizmu.

Naposljetku, ukoliko ste veoma gladni nakon vježbanja to obično znači da nešto nije u redu. Fizička vježba bi trebala smanjiti glad kroz nivoe hormona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA