Festival animiranog filma danas u znaku projekcija i predavanja

473

Pretposljedni dan 11. Međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2018” obilježiće projekcije filmova, predavanje i predstavljanje animirane scene Republike Srpske.

Program počinje u 17 časova u Muzeju savremene umjetnosti RS. Član žirija Festivala Darko Masnec, koji je 2017. godine doktorirao sa temom “Zagrebačka škola crtanog filma – umjetničke i tržišne prakse u kontekstu videoigara” održaće predavanje o jednom segmentu animacije koji je u ovom trenutku u trendu u svijetu – animacija i video igrice.

Od 18 časova u “Palasu” počinje program “Ex YU panorama”, koji donosi 11 animiranih filmova. Takmičarski program počinje od 20 časova, a posjetioci “Palasa” imaće priliku da pogledaju 14 animiranih filmova autora iz Francuske, Velike Britanije, Belgije, Poljske, Irske, Hrvatske, Slovačke, Njemačke i Italije.

Od 20 časova planiran je program “Animirani film Republike Srpske”, koji priređuje Goran Dujaković, a koji daje presjek produkcije animiranih filmova nastalih na prostoru Republike Srpske (ili su autori sa ovih područja), a koji su rađeni u posljednjih šest godina.

Od 2014. godine, kada je pokrenut, smjer Animirani film na banjalučkoj Akademiji umjetnosti krupnim koracima napreduje i daje širok raspon od studentskih vježbi, video spotova, do vrlo kompleksnih filmova koji predstavljaju kombinaciju različitih tehnika animacije ili prožimanje različitih filmskih vrsta.

Animirani film Republike Srpske predstavlja danas važan segment animirane scene Bosne i Hercegovine, koja je u stalnom usponu.

Takmičarski program u Kulturnom centru Trebinje počinje u 20 časova, a donosi 13 ostvarenja. Trebinjska publika imaće priliku da, pored radova animatora iz cijelog svijeta, pogleda i animirani film “Dubioza kolektiv: Rijaliti”, muzički video za bend Dubioza Kolektiv i njihovu pjesmu “Rijaliti”. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA