FBI presreo još dva sumnjiva paketa

417

FBI je potvrdio da je presreo još dva sumnjiva paketa upućena poštom i adresirana na predstavnicu Demokratske partije iz Kalifornije Maksin Voters.

Presretnuti paketi imaju slične karakteristike kao pet ranije otkrivenih eksplozivnih naprava, upućenih na adrese političara i medija.

Federalne vlasti otkrile su prvi paket u poštanskom skladištu u Los Anđelesu, nakon što je prethodno Votersova objavila da je u njenu kancelariju u Vašingtonu upućen sumnjiv paket.

Neimenovani američki policijski zvaničnik izjavio je za AP da su paketi-bombe koji su otkriveni tokom jučerašnjeg dana sadržali prah i izlomljeno staklo u cijevi od PVC materijala dugoj oko 15 centimetara i oblijepljenoj crnom trakom.

Ovaj zvaničnik je kazao da su paketi imali i malu bateriju nalik onoj za časovnike, ali nije želio da se izjasni da li je prah bio eksplozivan.

Agencije su juče prenijele da je američka policija presrela eksplozivne naprave poslate poštom bivšem predsjedniku Baraku Obami, bivšoj kandidatkinji za predsjednika Hilari Klinton i CNN-u, ocjenjujući da je riječ o napadima na istaknute demokrate i novinsku mrežu koju često kritikuju politički konzervativci.

Presretnuti su i sumnjivi paketi namijenjeni bivšem državnom tužiocu Eriku Holderu i kongresmenki sa Floride, Vaserman Šulc, kao i guverneru Njujorka Endrjuu Kuomu.

AP je naveo da nijedan od paketa nije eksplodirao niti ima podataka da je neko eventualno povrijeđen.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je na konferenciji za novinare da je “očito riječ o terorističkom aktu”.

Rojters je naveo da su, svega dvije nedjelje uoči kongresnih izbora, u zemlji polarizovanoj pod predsjednikom Donaldom Trampom, paketi učinili još napetijim politička nadmetanja koja će odlučiti da li demokrate mogu da ugroze većinu koju sada imaju republikanci u Kongresu.

Paket poslat na adresu Klintonovih u predgrađu Njujorka presretnut je u utorak kasno uveče po lokalnom vremenu, dok je paket upućen Obami presretnut juče rano ujutru, tokom rutinske provjere sadržine pošiljki, saopštila je tajna služba, ističući da ni Obama ni Klintonovi nisu bili u opasnosti.

Policija je presrela i “funkcionalnu eksplozivnu napravu” i koverat sa bijelim prahom i u “Tajm Vorner centru”, gdje se nalazi redakcija CNN-a u Njujorku, a eksperti analiziraju da li je riječ o opasnoj supstanci, rekao je na konferenciji za novinare policijski komesar Džejms O'Nil.

Neboder “Tajm Vorner centar” evakuisan je iz predostrožnosti, rekao je zaposlenima direktor CNN-a Džef Caker, dodavši da ta medijska mreža provjerava svoje redakcije širom svijeta.

Njujorška policija je nakratko izdala upozorenje pozvavši ljudi u blizini te zgrade, koja se nalazi nedaleko od Central parka, da se “sklone”.

CNN za koji Rojters napominje da je često meta Trampovih kritika, navodi da je paket koji je stigao na tu adresu zapravo bio upućen bivšem direktoru CIA-e Džonu Brenanu, inače otvorenom kritičaru Trampa.

Bijela kuća je u saopštenju osudila pokušaje napada na Obamu i Klintonove kao “podle i zastrašujuće činove”, upozorivši da će svi krivci biti pozvani na odgovornost.

Potpredsjednik SAD Majk Pens rekao je da takvim činovima “nema mjesta u zemlji”, sa čim se, porukom na Tviteru, ubrzo složio i predsjednik Tramp.

Bomba je u ponedjeljak poslata poštom i na njujoršku adresu Džordža Soroša, velikog donatora Demokratske stranke.

Šef obavještajnog sektora njujorške policije rekao je da je paket poslat CNN-u vjerovatno povezan sa paketima upućenim Obami, Klintonovima i Sorošu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA