Eksplozija u Brodu: Osmoro povrijeđenih, nema nastradalih

619

Osam radnika Rafinerije nafte Brod povrijeđeno je sinoć u eksploziji koja se dogodila u blizini postrojenje „05“ u kojem se prerađuju nafta i plin. Očevici kažu da su vatrogasne ekipe na terenu uložile nadljudske napore da se požar ne proširi. Požar je zaustavljen u 22.30 časova, sat vremena nakon što je buknuo.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da je nekoliko radnika povrijeđeno i dodao da nema nastradalih. On je istakao da su svi povrijeđeni hospitalizovani.

– Vatrogasne ekipe su odmah izašle na teren i gasile su požar. Mislim da će biti u redu i da se požar neće širiti. Još ne možemo govoriti o tome šta je uzrok eksplozije – istakao je Jovičić.

Nakon eksplozije izbio je i veliki požara koji je obasjao nebo i do nekoliko kilometara u krug. Svjedoci pričaju da je eksplozija bila toliko jaka da se sve zatreslo i u susjednom Slavonskom Brodu.

– Začula se velika eksplozija. Ogromna katastrofa. Detonacija je bila nevjerovatna, sve se zatreslo. Ne znam da li ima poginulih, ali mislim da ima, jer je detonacija bila isuviše snažna. Nadam se da će sve biti u redu – istakao je za “SrpskaCafe” stanovnik Broda Dragan Petković.

Nebojša Vinketa iz Broda smatra da je u eksploziji moglo biti povrijeđenih, jer je detonacija bila snažna i osjetila se i u Slavonskom Brodu.

– Plamen je suknuo u nebo. Vidio sam da rafinerija gori i da su vatrogasci na licu mjesta. Čini mi se da se situacija stabilizovala u prvih sat vremena, ali ne mogu da budem siguran da se to desilo – kazao je Vinketa.

Dragica Gojković kaže da je situacija u Brodu više nego alarmanta. Eksplozija je zatresla sve kuće i zgrade u gradu.

– Zaljuljao se cijeli grad. Kćerka me zvala da dođem kod nje. Ako ponovo eksplodira, nestaće pola Broda. Rekli su mi poznanici iz Dervente da se detonacija čula sve do tamo, a do Dervente ima 25 kilometara – kazala je Gojković.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara rekao je da se dim spušta niz Savu, te da je policija iz predostrožnosti ljude upozorila da ne izlaze iz kuća.

– Teško je reći o čemu se radi. Po priči ljudi koji su nekad radili u Rafineriji navodno je do eksplozije došlo u postrojenju 4 ili 5. Nema evakuacije, nema potrebe za panikom. Ako stigne poziv iz Broda, Zagreb daje odobrenje, mi ćemo pokušati pomoći. Još nismo dobili zahtjev za pomoć, imamo dogovoren krizni štab u županiji u 22.30, ali ja kao gradonačelnik nisam dobio poziv – rekao je Duspara.

G. Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA