Džihadisti se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat!

538

Britanski list “Tajms” objavio je tekst pod nazivom “Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat” u kojem se navodi da je, prema onome što je poznato vlastima u Prištini, od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi.

“Tajms” navodi da su mnogi poginuli “tamo”, ali da su se mnogi i vratili, a da “u odsustvu koherentnog programa deradikalizacije, (islamistički) zatvorenici izlaze iz zatvora i ostaju i dalje odani Islamskoj državi”.

Među onima koji su sada na slobodi je i Fitim Ljadrovci, koji je kao 24-godišnjak gledao kako nekog Sirijca vezuju za stub i raznose ga raketnim bacačem.

Navodi se da je “ubica bio Ljavdrim Muhadžeri, ozloglašeni kosovski Albanac, koji je bio označen da predstavlja međunarodnu terorističku prijetnju prije nego što je ubijen dronom”.

– Kalifat nije završen. Njegova priča je tek počela. Želim da stvorim islamsku državu na Kosovu i rado ću umrijeti u podršci za to – rekao je Ljadrovci protekle sedmice, četiri mjeseca nakon što je pušten iz zatvora.

Tajms navodi da su kosovski Albanci učestvovali u nekoliko nedavnih terorističkih zavjera i da je “šest kosovskih Albanaca, muškaraca i žena, uhapšeno u junu prošle godine na Kosovu i u Njemačkoj zbog učestvovanja u dvije zavjere koje su za metu imale jedinice NATO na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj”.

List podsjeća i da je “mjesec dana ranije osam osoba uhapšeno na Kosovu zbog zavjere koja je imala za cilj ubistvo izraelskih fudbalera”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA