Dodik u novom problemu, mogao bi ostati bez opozicije

3388
Milorad Dodik

Trebalo je prođe svega desetak dana od završetka izbora da se isključivost iz opozicionih redova o “nemogućnosti saradnje sa režimom” pretvori u uopštene rečenice da će “odluku o saradnji sa SNSD-om donijeti glavni odbori stranaka”.

Stranke okupljene u Savezu za pobjedu, koji je na proteklim opštim izborima doživio veliki poraz, sve više su počele da naginju ka Miloradu Dodiku i foteljama u vlasti. Od početnih pojedinačnih istupa visokih funkcionera SDS-a Obrena Petrovića, Mirka Šarovića i Milovana Bjelice, došli smo do otvorenih zagovaranja saradnje sa do sad suprostavljenih političkih aktera.

Zanimljivo je da je čak i sam predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, koji se navodno ne godi ni s kim, počeo odmjerenije da govori o mogućoj saradnji sa SNSD-om. Tako je on prekjuče kazao kako će “odluke u vezi sa takvom vrstom saradnje sa SNSD-om donijeti Glavni odbor stranke” i time nagovijestio u kom pravcu bi SDS mogao dijelovati. Ili bar njegov jedan dio.

A prijestimo se samo Vukotinih riječi od prije nekoliko dana: “Hoću jasno da poručim građanima RS da s režimom, vođom režima i diktatorom nema pregovora. Ovi izbori su pokradeni i to narod u Republici Srpskoj zna. Nema nikakvih pregovora”.

I lideri drugih opozicionih partija nisu više isključivi kao do prije nekoliko dana. Ozbiljno se priča da je čak i PDP na ivici da uđe u pregovore sa SNSD-om, te da su već odredili čovjeka u stranci koji bi trebao da pokrene taj postupak.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je za portak Buka da za sad ne razmišljaju o pregovorima sa SNSD-om.

– O tome ne razmišljamo. Sav naš fokus je usmjeren ka ponovnom prebrojavanju glasova i mogu reći da sad o tome ne razmišljamo i da nema razgovora dok se ne utvrde konačni rezultati izbora – rekao je Borenović, bez da je ponovio da sa “Dodikom nema pregovora”, što se donedavno moglo svakodnevno čuti.

Što se tiče NDP-a, očekivati je da tradicionalno jedan ili dva poslanika pređu na stranu vlasti.

Inače, za sada se govori da u SNSD-u već imaju većinu od preko 50 poslanika u Narodnoj skupštini RS i to bez DNS-a, što ih stavlja u itekako irferioran položaj u odnosu na sve druge političke predstavnike.

Naravno, za tu većinu su, pored Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske najviše zaslužni novi “preletači” iz Saveza za pobjedu koji su svoje mandate već ponudili Dodiku i SNSD-u. Zbog toga se i sve više u vrhu opozicionih partija, a posebno SDS-u, zagovara pravljenje velike koalicije sa SNSD-om.

Pa stoga, ako je suditi prema dosadašnjem razvoju situacije i željama za ulazak u vlast ostrašćenih opozicionara i boraca protiv režima, Milorad Dodik bi se uskoro mogao naći u novom problemu, jer u RS trenutno nema onih koji bi opet u opoziciju. A kakva je to vlast koja nema opoziciju, pa bar i ovako jalovu kakvu smo imali u prethodnih 10 godina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA