Dodik o koaliciji, skupštinskoj većini, opoziciji, Kormakovoj

1139

SNSD sa koalicionim partnerima radi na formiranju skupštinske većine, koju već imamo, i koalicija neće prihvatiti učešće onih koji tokom izbora nisu radili u njenom interesu, a njeni su članovi, rekao je danas Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske na današnjoj konferenciji za novinare.

– Neki su radili direktno protiv koalicije, a pripadaju nekim od naših koalicionih partnera. Narednih dana ćemo to da ispitamo. Niko neće biti zaštićen niti oslobođen odgovornosti – rekao je Dodik.

On je rekao da poštuje Marka Pavića, lidera DNS-a, ali da je oko njega bilo mangupa koji su tokom kapanje radili direktno za drugu stranu.

– Ako pristanu da ih se odreknu, oni ostaju naši partneri – naglasio je Dodik.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, je naglasio da će biti procesuirano sve što nije bilo u skladu sa zakonom.

– Postoje neki koji nisu radili u interesu koalicije. Neki su radili direktno, kao u Banjaluci i sve će biti ispitano. Sve što nije u skladu sa zakonim biće procesuirano. Apsolutno svi koji su radili protiv interesa koalcije biće kažnjeni i niko neće biti zaštićen – istakao je Dodik.

– Za sve one koje se utvrde da nisu bili dio koalicione politike neće ostati na svojim mjestima – rekao je Dodik.

On je naveo da, iako se kandidati SzP-a za predsjednika Srpske Vukota Govedarica i za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nisu odazvali njegovom pozivu na razgovor, on hoće ako ga oni upute.

Dodik je izrazio žaljenje što su, kako je rekao, Mladen Ivanić i Vukota Govedarica odlučili da se bave pogrešnom politikom i za vrijeme i nakon izborne kampanje.

On je pohvalio Marka Pavića, predsjednika DNS-a, za korektan odnos u kampanji, ali i zatražio odgovornost za lica koja su unutar te partije remetila koalicioni dogovor i zatražio od Pavića da se odrekne tih ljudi u političkoj saradnji.

On je naveo da je u ovom trenutku, razlika između njega i Ivanića 65 000 glasova.

On je ponovio da se američka ambasadorka u BiH Morin Kormak direktno miješala u izborni proces.

– To je bezobrazluk i ona nije dostojna da predstavnjlja veliku zemlju poput SAD. Kormakova je doprinijela destabilizaciji BiH – istakao je on.

Dodik je rekao da će se, kao srpski član Predsjedništva BiH, suprotstaviti svakom pokušaju urušavanja Srpske i njenih institucija.

– Moja politika će biti Republika Srpska prije svega – rekao je on.

Dodik je naglasio da neće otići u Sarajevo, dok ne položi zakletvu pred Narodnom skupštinom Republike Srpske.

– To ću učiniti pred zastavom Republike Srpska i pred srpskim narodom – poručio je on.

On je rekao da su mu izbornu pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH čestitali predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, ministar odbaren Srbije Aleksandar Vulin i predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA