Dodik: Džaferović i Komšić unijeće ratnu politiku

585
Milorad Dodik

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da će novoizabrani članovi ove institucije Šefik Džaferović i Željko Komšić unijeti ratnu politiku u Predsjedništvo.

– Jasno je da oni unose svoje ratne politike, a pogotovo Komšić, koji smatra da je njegov pogled na BiH jedini moguć. Naravno da nije. Ustavna pozicija BiH su dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to bi trebalo jasno da bude ispoljeno i vidljivo u ovoj zemlji – rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

Komentarišući informaciju o ratnoj prošlosti ova dva člana Predsjedništva BiH, Dodik kaže da je ta prošlost nešto što bi trebalo da tretiraju pravosudne institucije koje ne rade svoj posao, a istovremeno su i neustavne.

– Ustav je neprikosnoven dokument. Sva druga dokumenta trebalo bi da budu izvedena iz Ustava. Naravno da je to otežavajuća priča kada je riječ o ratnoj prošlosti”, naveo je Dodik i napomenuo da su, što se tiče ratne prošlosti, te stvari morale odavno biti riješene i odgovorni procesuirani.

On očekuje da kolektivno rukovodstvo BiH radi u skladu sa Ustavom i smatra da ukoliko se svi budu pridržavali ovoga neće biti problema u radu Predsjedništva BiH.

– Predstavljaću srpski narod i Republiku Srpsku i moj stav će biti vrlo jasan o svim pitanjima koja budu na dnevnom redu. Republika Srpska je je primarna u mojoj političkoj agendi i ništa drugo. Ukoliko bude moguć dogovor Predsjedništvo BiH će funkcionisati, a ukoliko ne bude – šta da radimo – kategoričan je Dodik.

Na pitanje da li očekuje da će biti opstrukcija, Dodik kaže da je opstrukcija već urađena urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

– Sada imamo ustavni tekst koji je jasan i sasvim drugu praksu koja je nastala kršenjem mnogih odredaba tog ustava. Kao razumni ljudi morali bismo da vratimo stvari u ustavne okvire. Nije ustavno da visoki predstavnik nametne zakone i i ako parlament BiH donese neki zakon, a da nije u skladu sa Ustavom, kao što je Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH – rekao je Dodik.

Dodik je u izjavi za “Večernje novosti” naglasio da će svaki put kada Džaferovića bude vidio u Predsjedništvu BiH njegove prijedloge gledati kroz činjenicu da je bio svjedok smaknuća Srba, da je imao mogućnost da to spriječi, a da ništa nije uradio.

– I ništa se u mom stavu nije promijenilo u odnosu na raniji zahtjev partije koju predvodim (SNSD) u kojem smo tražili da odgovora za ratne zločine – kaže Dodik.

On je napomenuo da mu niko ne može da pripiše da se tako ponašao prema muslimanima.

Dodik je podsjetio da je Džaferović u ratu bio načelnik Centra bezbijednosti Zenica, koja je bila i zona Sakiba Mahmuljina gdje je djelovao ozloglašeni odred “El mudžahedin”, koji je odsjecanjem glava pobio na desetine Srba.

– Definitivno je Džaferović imao odgovornost, a postoje dokazi i izjave pojedinaca da su neposredno pored njega ubijali Srbe i da nije reagovao – rekao je Dodik.

On je naveo da je DŽaferović, kao načelnik Centra zataškavao podatke o zločinima odreda “El mudžahedin” i da do procesa protiv njega nikad nije došlo, iako je u ratnom periodu odobravao državljanstvo mudžahedinima u BiH koji su bili u tom odredu.

Dodik kaže da se sumnja da je obiman dio dokumentacije sklonjen i da je upravo DŽaferović to učinio.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA