Do kraja vijeka Venecija neće postojati?

524

Venecija, bazilika u Akvileji, Tir ili Efes, mjesta na Mediteranu s popisa svjetske baštine, ugrožena su rastom nivoa mora, navodi se u istraživanju objavljenom u utorak u “Nature communicationsu”.

Istraživanje koje su uradili naučnici s Univerziteta Kiel u Njemačkoj i Sautemptona u Engleskoj sadrži indeks kulturnog blaga po nivou ugroženosti zbog klimatskih promjena koje im prijete do kraja vijeka.

Prema tom indeksu, Venecija i njena laguna, zatim renesansni grad Ferara, renesansni gradić i bazilika patrijarha Poponea u Akvileji u Italiji na vrhu su popisa.

Smještena su na mjestima gdje je posebno velika prijetnja rasta nivoa voda Jadranskog mora, navodi se u saopštenju Univerziteta u Sautemptonu.

Venecija tone u lagunu 10 centimetara svakog vijeka zbog rasta nivoa mora “što je posljedica progresije delte i slijeganja sedimenata”, upozorio je UNESCO.

U 20. vijeku Venecija je izgubila dodatnih od 10 do 13 centimetara zbog industrije koja je iskorištavala podzemne vode.

Arheološki ostaci grada Tir u Libanu, cjelokupno arheološko nalazište Taragone u Španiji kao i Efesa u Turskoj, najugroženiji su zbog erozije obale.

Prema tom istraživanju, potapanje prijeti 37 mjesta na Sredozemlju, a erozija 42.

Do kraja vijeka, navodi se dalje u istraživanju, samo dva mjesta na Sredozemlju, a to su Medina u Tunisu i arheološki kompleks Ksant Leton u Turskoj, izbjeći će prijetnje potapanja ili erozije.

Pred tim mjestima uvrštenima na UNESCO-ov popis svjetske baštine “brojni su izazovi” kako bi se ona prilagodila učincima rasta nivoa mora, ističe Seli Braun sa Univerziteta Sautempton, piše CdM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA