Đukanović pred EP: U BiH neophodna šira međunarodna akcija!

624

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govorio je danas u Strazburu i o Bosni Hercegovini istakavši da rješenje bh. situacije leži u “široj međunarodnoj akciji”.

Ovakav potez je, smatra, nužan da bi se prevazišla “nefunkcionalnost Bosne i Hercegovine, s izraženim osjećanjem nezadovoljstva rezultatima svih nosilaca domaće i međunarodne politike u primjeni Dejtonskog sporazuma”.

Đukanović je u izlaganju u Evropskom parlamentu rekao da ni poslije predstojećih izbora u BiH ne očekuje lakši konsenzus i veću posvećenost vodećih političara i ličnosti koji bi pokrenuli BIH ka usvajanju evropskog sistema vrijednosti i integracija.

Ocijenio je da će za ostvarenje tih ciljeva “biti potrebna nova, šira međunarodna akcija sa naglaskom na konstruktivni konsenzus ključnih zemalja-susjeda i najvažnijih činilaca međunarodne zajednice koji imaju posebnu ulogu u tom dijelu Evrope”.

Krupni uzroci, primijetio je, koji podrivaju donedavni proevropski zamah i oduševljenje na Zapadnom Balkanu, a to su oprečni tonovi koji stižu “s raznih evropskih adresa” o ujedinjavanju EU.

Crnogorski predsjednik je upozorio na otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu koji potiču još od jugoslovenske krize, naglašavajući da misli na “nedovršena rejšenja u odnosima Srbije i Kosova, u Makedoniji i Bosni i Hercegovini”.

– Zbrka i neizvijesnost na evropskim adresama hrani iluzije još uvijek poletnih nosilaca nazadne politike u regionu, a koji i dalje sanjaju o prekompoziciji regiona u velikodržavne tvorevine i neumorno traže podršku tim idejama na nekoj važnoj međunarodnoj adresi – zaključio je Đukanović.

On je rekao da se veoma dobro razumiju potrebe i napori Evropske unije da se otklone uzroci unutrašnje krize i stagnacije, ali je podvukao da to ne smije značiti “zaustavljanje ili ozbiljnije usporavanje misionarskog projekta ujedinjenja Evrope”.

– Ako Evropska unija propusti još jednu priliku da integriše Zapadni Balkan u svoje redove, to nosi veliku opasnost političkog upliva trećih zemalja koje nemaju iste strategijske ciljeve kao Evropska unija. To bi ostavilo naš region u zoni konflikata, a evropski kontinent učinilo nedovoljno stabilnim i nejedinstvenim – smatra on.

Đukanović je s tim u vezi rekao i da će Crna Gora bila predmet “brutalne agresije” c ciljem da je odvrati od evro-atlantskog puta.

Dodao je i da “svi u EU treba da prihvate da su zemlje Zapadnog Balkana partneri u pregovaračkom procesu s Evropskom unijom, a ne eksperimentalna laboratorija njene administracije”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA