Đoković i Nadal pod pritiskom da otkažu egzibiciju u Džedi

503

Novak Đoković i Rafael Nadal planirali su da odmjere snage na susretu u Saudijskog Arabiji, ali sve su jači pritisci na njih da se povuku zbog poznatog slučaja nestanka i mogućeg ubistva novinara Džamala Kašogija.

Organizacija Amnesti Internešnal je pozvala oba tenisera da zbog svoje globalne popularnosti skrenu pažnju na užasno stanje po pitanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Nadal i Đoković bi prema određenim informacijama trebali da dobiju po milion dolara za pojavljivanje na egzibiciji i mnogi vjeruju da je ogranizacija sportskih događaja u posljednje vrijeme u stvari vješt plan vlasti u Saudijskoj Arabiji da poprave loš imidž.

Brazil i Argentina su igrali prijateljsku utakmicu u utorak u Džedi, a za januar je planirano da Juventus i Milan tamo odigraju meč Superkupa Italije.

Takođe, tamo će biti organizovan i jedan veliki golf turnir. Ipak, postoje ozbiljne najave da do tog takmičenja neće doći, pošto su organizatori poručili da „pomno prate situaciju“.

Vjeruje se da bi i spektakl u američkom rvanju mogao biti otkazan, dok se nekoliko velikih svjetskih biznismena povuklo ovih dana sa velike biznis konferencije u Rijadu.

– Nije na nama da određujemo koje zemlje bi trebalo da organizuju sportske događaje, a koje ne. Isto tako, jasno je da zemlje poput Saudijske Arabije su svjesne toga, jer  je organizacija takvih događaja pokušaj maskiranja stvarne situacije. Čak i prije ekstremnog slučaja sa novinarom Džamalom Kašogijem imali smo izuzetno loše stanje ljudskih prava i sportisti bi morali da shvate da bi njihovo učešće u svemu moglo da služi samo tome da popravlja imidž vlastima – izjavio je za “Tajms” Alan Hogart iz britanskog ogranka Amnesti internešnala.

On se konkretno osvrnuo i na najavljeni meč Nadala i Đokovića.

– Na Nadalu i Đokoviću je da odluče gdje će igrati svoje egzibicione mečeve, ali ako već idu u Džedu voljeli bismo da iskoriste svoju popularnost da skrenu pažnju na ugrožavanje ljudskih prava. Makar jedan tvit o hrabrim borcima za ljudska prava u toj zemlji bio bi dovoljan za početak – zaključio je Hogart.

Đoković u četvrtak igra egzibicioni meč u Pragu od 18.30 sa bivšim trenerom Radekom Štepanekom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA