Darko Momić: Pukni zoljo

3828
Darko Momić
Darko Momić je novinar i kolumnista. Počeo u Glasu Srpske, pisao za Tanjug, magazine Pravda, Faktor i Nedeljnik, najduže radio u Pressu RS, odnedavno ponovo u Glasu Srpske.

Strašno i prestrašno je ako u Republici Srpskoj postoje umobolnici koji su zbog političkih interesa spremni da pucaju na svoj narod.

Sama pomisao da je neko po nalogu političke partije izveo teroristički napad izaziva nevjericu, potom budi strah i na kraju tjera na gnušanje i prezir.

A upravo to je većini normalnih građana prošlo kroz glavu kada je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač prije dva dana rekao da je napad zoljom na zgradu „Agrama“ u Banjaluci čin sa političkom pozadinom.

„Oni koji su ovo smislili željeli su da policija Srpske i vlast budu proglašene nesposobnima da zaštite građane i da oni na tome dobiju političke poene“, rekao je Lukač ne trepnuvši ispod smrknutih obrva. To je užasavajuće. Naravno, ako su njegove tvrdnje tačne!

Jedino što je gore i što užasava više od toga je ako njegove tvrdnje nisu tačne. I zato sam užasnut. Najviše njegovim ponašanjem na konferenciji za medije, jer ministar policije nipošto ne bi smio onako olako da daje političke kvalifikacije. I zato je u pravu opozicija kada kaže da je njegova konferencija za medije podsjećala na onu kobnu od 26. marta ove godine.

Zbirku kolumni Darka Momića Čkalje “Elem” možete pronaći u knjižarama “Kultura” i poslovnicama Pošte Srpske.

Ali ponavljam, ako su ministrove tvrdnje i optužbe tačne, opozicionari u političkom smislu nisu zaslužili izborni poraz, nego zaupokojenu političku molitvu. Ili još konkretnije, ako su optužbe tačne, Vukota Govedarica je već prije dva dana trebao da bude iza rešetaka, umjesto da se sa pres konferencije brani od optužbi da je terorista i tačka.

I tu negdje ponovo dolazimo do suštine, odnosno do toga da je mnogo poraznije ako ministrove tvrdnje nisu tačne. A u onome što je rekao ima dovoljno praznina i neodgovorenih pitanja da se komotno može reći da nisu ili bar da su na jako, jako klimavim nogama.

Zašto? Kao prvo, na osnovu kojih argumenata je on ustvrdio da je “SDS organizovao napad na svoj narod i svoj grad”. Ako je maloumnik i idiot koji je osumnjičen da je ispalio zolju član SDS-a, pa i banjalučki inspektori su osuđeni za dilanje droge, a “specijalci” za drumsko razbojništvo, pa to ni slučajno nije argument za tvrdnju da je MUP RS dilao drogu i pljačkao po auto-putu.

Ako je maloumnik čak i priznao policiji da je politički instruisan za napad, to priznanje nema nikakvu pravnu snagu, dok ga ne potvrdi pred tužiocem. Dalje, ako je njegov DNK pronađen na zolji, da li to znači da je on iz zolje i pucao ili postoji mogućnost da je zolju nekome dao ili prodao i da sa napadom nema nikakve veze?! Ima tu još pitanja na koja je ministar Lukač morao da odgovori prije tvrdnje da je riječ o “činu sa političkom pozadinom”.

Ovako, ima mnogo više argumenata za tvrdnju da je ipak riječ o političkom spinu osmišljenom u nečijoj bolesnoj glavi u kojoj je izborni uspjeh ispred i iznad svega, nego da je najveća opoziciona stranka teroristička organizacija, pa taman da je osnov za to činjenica da je dvadeset godina na “crnoj listi” SAD na kojoj je od januara ove godine i predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik. (To se zove paradoks!)

Elem, jadno i žalosno je ako se Dragan Lukač nosio time da “ako Mektić može bez čvrstih argumenata da govori da sam ja diler drogom, mogu i ja bez dokaza da govorim da je on terorista”. A još jadnije i žalosnije je što se time truje javni prostor do te mjere da više nikome nije bitno gdje je granica između sačuvanog obraza i ukaljane časti ili između ubijenog sina i obojene revolucije.

A kad se ta granica izbriše, rezultati izbora više nikome neće biti bitni. Kao što neće biti bitno da li se pravilno kaže svi su isti ili sviće?!

Darko Momić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA