Darko Momić: Preobraženje SDS-a i DNS-ove Zadušnice

2566
Darko Momić
Darko Momić je novinar i kolumnista. Počeo u Glasu Srpske, pisao za Tanjug, magazine Pravda, Faktor i Nedeljnik, najduže radio u Pressu RS, odnedavno ponovo u Glasu Srpske.

Lideri političkih partija i najviši partijski funkcioneri ne kriju da su bogobojažljivi i veliki vjernici. Svi od reda se strogo drže Božijih zapovijesti, prije svega onih “ne ukradi” i “ne poželi ništa što je tuđe”, a u nastavku otkrivamo koje krsne i zavjetne slave obilježavaju.

Najstarija srpska parlamentarna stranka SDS osnovana je na Petrovdan 1990. godine i 12. jula je obilježavala svoju krsnu slavu, ali poslije ovogodišnjih izbora i burnih dešavanja u ovoj stranci sve su prilike da bi SDS ubuduće mogao da slavi Preobraženje. Lider SDS-a Vukota Govedarica mogao bi da slavi Spasovdan, ali to zavisi od ishoda glasanja na Skupštini SDS-a.

SNSD kao otvoreno ljevičarska partija socijaldemokratskog opredjeljenja do sada nije slavila krsnu slavu, ali najveći broj članova ove stranke umjesto ikone na zidu drži sliku stranačkog lidera i uramljenu prvu Božiju zapovijest koja kaže “Ja sam Gospod Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova osim mene”.

Za razliku od SNSD-a njihovi dugogodišnji koalicioni partneri iz DNS-a kao krsnu slavu su obilježavali Mitrovdan koji je utemeljio jedan od osnivača ove stranke i jedini hodočasnik na srpskoj političkoj sceni Hadži Jovan Mitrović. Pored Mitrovdana, članovi DNS-a kao zavjetnu slavu su posluživali Markovdan, a poslije 7. oktobra slavodobitno su razmišljali da počnu slaviti Uspenije, ali bi se moglo desiti da umjesto Uspenija počnu da obilježavaju Zadušnice.

Zbirku kolumni Darka Momića Čkalje “Elem” možete pronaći u knjižarama “Kultura” i poslovnicama Pošte Srpske.

U PDP-u do sada nisu praktikovali česte odlaske na bogosluženja, ali poslije ovogodišnjih izbora su odlučili da počnu slaviti krsnu slavu, a njihov svetac zaštitnik je Sveti Platon Banjalučki. Domaćin će biti Draško, a slava će iz praktičnih razloga biti proslavljena u njegovoj kući zato što u nju mogu da stanu svi gosti. Iz SNSD-a tvrde da će slavi prisustvovati 40 mučenika britanskih i da će se liturgija služiti na engleskom, ali ispostavlja se da su to obične glasine.

Socijalističkoj partiji ne priliči da ima stranačku slavu, ali to ne smeta socijalistima da skoro dvije decenije kao svog zaštitnika slave Svetog Petra. Omiljeni svetac lidera i članova Ujedinjene Srpske je Sveti Sisoje, dok Partija ujedinjenih penzionera još uvijek slavi Ilindan.

Radikali Milanka Mihajlice u skladu sa brojem članova stranke slave Sveta Tri Jerarha, dok u NDP-u Dragana Čavića na prijedlog njegovog zamjenika obilježavaju Krstovdan.

Obični građani koji tradicionalno podižu kredite da proslave svoje krsne slave poslije izbora ne treba da se nadaju Blagovijestima, jer je mnogo vjerovatnije da će im vlast poslužiti Tucindan. Zato se Srbima preporučuje da se pridržavaju druge Božije zapovijesti koja kaže “Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati, niti im služiti”. Amin.

Darko Momić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA