Danas je Svjetski dan bez grudnjaka

1078
Dan bez grudnjaka

Prema statistikama, prosječna žena posjeduje oko devet različitih grudnjaka. Međutim, iako koristan, taj izum je za neke žene, čini se, ipak suvišan.

Upravo iz tog razloga, grupa žena odlučila je da obilježi jedan dan u godini tokom kog ženske grudi neće biti sputane i tako je nastao Svjetski dan bez grudnjaka.

Svakog 13. oktobra, na Praznik slobodnih grudi veliki broj žena ne nosi grudnjake kako bi podigle svjesnost o raku dojke i skrenule pažnju na značaj prevencije.

Osim plemenitog cilja većina žena praktikuje ovaj običaj zbog udobnosti, jer mnogim ženama prija da ne nose grudnjak.

Sa druge strane, ima i onih koji smatraju ovaj običaj veoma uvrjedljivim. Iako je medicina uznapredovala, a danas postoje različiti tretmani za liječenje tumora dojki, ni danas nije ustanovljena šta je tačan uzrok ove bolesti. Ujedno, ona i dalje odnosi veliki broj života.

Najvažnije oružje u borbi protiv raka dojki je redovna kontrola.

Oko 20 odsto oboljelih pacijenata rak je otkrilo na ovaj način, tako da je veoma bitno da prekontrolišete svoje grudi jednom mjesečno kako biste se upoznali sa građom svojih grudi i lakše uočili nepravilnosti ako se jave.

Najbolje je to učiniti nekoliko dana nakon završetka ciklusa, jer je tada najmanje vjerovatno da će grudi biti otečene. Ako ste u menopauzi, odaberite neki dan koji ćete lako upamtiti, na primjer prvi dan u mjesecu. Obratite pažnju na kvrge ili nabore na koži i promjene na bradavicama poput uleganja, osipa ili iscjetka, prenosi B92.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA