Crna Gora: Za neustajanje na himnu kazna do 2 000 evra!

618

Vlada Crne Gore utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojim se opštine i javne ustanove obavezuju da imaju istaknutu državnu zastavu, dok će kazne za neustajanje na himnu iznositi od 300 do 2 000 evra.

Crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao je nakon sjednice Vlade da se izmjenama uvodi obaveza lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država, odnosno opština, da se zastava stalno vije na zgradama u kojima su smješteni ti organi i ustanove.

Kako je precizirao, kazna za fizička lica za neustajanje prilikom izvođenja himne Crne Gore iznosiće od 300 do 2 000 evra.

– Izmjenama i dopunama se Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore usaglašava sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona kojima su propisane novčane kazne za prekršaje. Kazne za pravna lica kreću se od 300 do 20 000 evra, za fizička lica od 300 do 2 000 evra, a za preduzetnike od 300 do 6 000 evra – rekao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, obavezom isticanja državnih simbola postiže se standardizacija i simbolička identitetska usaglašenost sociokulturoloških okvira datog prostora, njegove tradicije i istorije.

– Na taj način se u Crnoj Gori kao i u svakoj drugoj državi iskazuje poštovanje prema njenim državnim obiježima i njenom identitetu – smatra Bogdanović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA