“Cilj nam je da BiH bude stabilna i prosperitetna zemlja”

504

Stejt department pohvalio je građane Bosne i Hercegovine i čestitao im za učešću u Opštim izborima ističući kako ostaju predani cilju da BiH bude stabilna i prosperitetna zemlja.

Poručili su da pobjednici trebaju biti dostojni u pobjedi, a oni koji su izgubili u porazu.

– Sjedinjene Američke Države dijele zabrinutost oko izbornog procesa koju su izrazili i izborna posmatračka misija OSCE, međunarodni posmatrački timovi i lokalne nevladine organizacije. Izražavamo zabrinutost za regularnost izbora, nepristrasnost posmatrača izbora, ravnopravan pristup medijima i zloupotrebu javnih sredstava. Ta zabrinutost suprotna je izjavama vlasti u BiH o poštenim i transparetnim izborima. Zbog toga potičemo institucije BiH da što prije riješe nedostatke izbornog procesa koje su posmatrači OSCE uočili. Očekujemo da će interesne strane i građani ozbiljno početi raditi na formiranju vlasti i ohrabrujemo pobjednike da budu dostojni u pobjedi, a one koji su izgubili u porazu – navedeno je u saopštenju.

Osim toga, iz Stejt Departmenta su naglasili da Sjedinjene Američke Države ostaju predane partnerstvu s građanima i vladom Bosne i Hercegovine sve dok rade na sveobuhvatnim izbornim, političkim, društvenim i privrednim reformama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA