CIK: Počinje brojanje glasova na nepotvrđenim listićima

762

U Glavnom centru za brojanje Centralne izborne komisije (CIK) BiH u Sarajevu večeras bi trebalo da počne brojanje glasova na nepotvrđenim glasačkim listićima, izjavio je direktor ovog centra Adi Agić.

Prema njegovim riječima, u toku je provjera da li lica koja su glasala na nepotvrđenim listićima imaju pravo na takvo glasanje.

– Osim birača registrovanih za glasanje putem pošte, na nepotvrđenim listićima glasaju i lica koja su, od dana zaključenja biračkog spiska do održavanja izbora, prvi put upisala prebivalište u nekoj opštini – objasnio je Agić.

On je dodao da se, nakon što budu prebrojani glasovi na nepotvrđenim glasačkim listićima, prelazi na glasanje u odsustvu, potom putem mobilnih timova i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

– Tek na kraju broje se glasovi putem pošte, zato što imamo evidentirane zloupotrebe – rekao je Agić.

Precizirajući da je stiglo 3 700 glasačkih koverata sa nepotvrđenih biračkih mjesta, Agić je naveo da bi brojanje glasova sa ovih listića trebalo da počne večeras do 19 časova.

On kaže da je na poštanski pretinac CIK-a stiglo 61 475 koverata sa glasovima iz inostranstva, od kojih je 5 940 neuručenog glasačkog materijala.

– Broj birača putem pošte na ovogodišnjim izborima je uvećan u odnosu na ranije – istakao je Agić.

Prema njegovim riječima, još se čeka da stigne glasački materijal iz diplomatsko-konzularnih predstavništava, gdje je za glasanje bilo registrovano 1 085 lica.

On očekuje da će proces brojanja biti završen za 10 do 15 dana ako ne bude nekih velikih zahtjeva za ponovljeno brojanje po službenoj dužnosti.

Navodeći da u Glavnom centru radi oko 450 lica u tri smjene 24 časa, Agić je rekao da aktivnosti u Centru prate domaći i međunarodni posmatrači, a da se njihovo povećano prisustvo očekuje kad počne brojanje glasova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA