CIK: Ne vjerujemo da je bilo glasanja umjesto mrtvih osoba!

482

Iz Centralne izborne komisije poručuju da je broj nevažećih listića je na nivou 2014. godine, kada niko nije tražio ponovno prebrojavanje. Dodaju i da je više od polovine poništenih listića prazno, te da ne vjeruju da je bilo zloupotreba glasanja umjesto mrtvih osoba.

– Tražićemo uvid da li se neko usudio da glasa umjesto mrtvih osoba – kaže Branko Petrić, predsjednik CIK-a i poručuje da ne vjeruje da je bilo takvih slučajeva.

Nije, kaže, zabilježen nijedan slučaj da je državljanin BiH došao na glasačko mjesto, a da mu nije omogućeno glasanje. Bilo je dosta riječi i o biračkim spiskovima, a u CIK-u kažu da su naredbe poslali na vrijeme.

– Imamo informaciju koliko sam čuo, ali moram to provjeriti, da je čak gospodin Valenti Incko, visoki predstavnik dezinformisao javnost. Da smo mi nekoliko dana prije naredili nešto u veži mrtvih, potpuna dezinformacija. Mi smo u avgustu 2016. godine, uputili raspis svim predsjednicima opštinskih gradskih komsija, svim načelnicima opština, da pristupe uklanjanju mrtvih osoba, koji se nalaze na glasačkom mjestu – rekao je Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije.

Ukupan broj nevažećih listića za predsjednika Srpske 2014. godine bio je skoro isti, dok je za Predsjedništvo bio 7,12 odsto, a sada je ta brojka manja. Petrić podsjeća da se smanjuje broj nevažećih listića u odnosu na 2010. godinu, kada je udovoljeno zahtjevu za ponovno brojanje glasova za srpskog člana Predsjedništva, ali se nije promijenilo stanje nakon ponovnog brojanja.

– Sada imamo u ovom trenutku nekih 41 000 sa tendencijom kada se to sve završi sa 44 hiljade, znači za trećinu manje, nego prije osam godina. Smanjuje se taj trend, ali opet imamo tu situaciju, to što su glasački listići nevažeći, ne znači da je izbor kompromitovan – kaže Petrić.

On dodaje da je jutros je put gradova i opština krenulo sedam kamiona, koji će preuzeti sav izborni materijal, u skoro 30 000 vreća, a biće smješten u skladištu CIK-a u Lukavici.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA