CIK kaznio Dodika sa 5 000 KM zbog slučaja Dragičević

855

Centralna izborna komisija na današnjoj sjednici kaznila je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa 5 000 KM KM zbog prijetnji upućenih Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog mladića Davida, dok je SNSD kažnjen sa 7 000 KM.

Na sjednici je razmatran prigovor Saveza za pobjedu zbog kršenja izbornog procesa od strane Milorada Dodika. Služba tvrdi da je ovaj prigovor neblagovremen i da je u tom kontekstu napravljen radni materijal koji je dostavljen članovima CIK da vide mogu li po službenoj dužnosti voditi postupak.

U prigovoru je naznačen govor Dodika u Bileći 22. septembra. U toku rasprave rečeno je da je Služba samo predložila da je neblagovremen prigovor, ali da je govor na ivici mržnje te da mogu pristupiti razmatranju po službenoj dužnosti.

Milorad Dodik i SNSD su se izjasnili o prigovoru i osporili navode iz prijave ističući kako je prijava nepravovremena.

U toku rasprave o prijavi obrazloženo je da je Dodik na tribini u Bileći rekao: “Čuo sam da mi ovaj ovdje neki Dunđer prijeti. Kažite mu da se prestane za****vati da se ja ne bih za****vao s njim. Kaže: Jedini način da se zaustavi Milorad Dodik i da ne pobijedi je da onaj u Banjaluci. kao nešto uradi. Šta će on uradit’? Iznio krevet na trg i misli da je frajer. Osmog više neće biti ondje”.

Na sjednici je danas takođe akreditovano 18 stranih posmatrača iz Ambasade Velike Britanije i 24 osobe iz Kulturne udruge mladih iz Hrvatske za posmatranje Opštih izbora.

Iz Parlamentarne skupštine Mediterana akreditovano je šest osoba. Iz Republičke Centralne izborne komisije akreditovana su dva posmatrača, a iz domaćih nevladinih udruženja 3.000.

Kako je objašnjeno, još uvijek stižu zahtjevi međunarodnih subjekata za akreditaciju posmatrača i ovaj broj nije usvojen.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA