CIK bez odluke o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH

563

Podzakonski akt treba da se odnosi na to da li će biti prihvaćen nacrt odluke prema kojoj bi odluka Ustavnog suda BiH u slučaju “Božo Ljubić” bila riješena na način da kod popunjavanja Doma naroda mandati budu raspodijeljeni uz princip da će iz svakog kantona biti delegirani najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin, ukoliko je izabran u kantonalnu skupštinu, dok druga varijanta taj princip izostavlja.

Na sjednici je dogovoreno da taj proces bude otvoren vrlo brzo, ali su članovi Komisije imali različite stavove o tome na osnovu kojeg popisa stanovništva će biti vršeno sprovođenje izbornih rezultata, onog iz 1991. ili 2013. godine.

Za popis iz 1991. godine su se deklarisali članovi Suad Arnautović i Ahmet Šantić, dok su za primjenu rezultata popisa iz 2013. godine Irena Hadžibadić, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić rekao je da će se izjasniti prilikom donošenja konačne odluke.

Stručnoj službi CIK-a naloženo je da pripremi prijedlog odluke o ovom podzakonskom aktu koja će sadržavati dvije opcije, odnosno varijante u vezi sa oba popisa, i o kojem će se najprije diskutovati na sjednici kolegijuma, a potom će, najvjerovatnije iduće sedmice, biti razmatran na sjednici CIK-a, kada se očekuje konačna odluka.

Tokom rasprave je rečeno da kakvu god odluku CIK donese, ona će biti predmet rasprave i na Ustavnom sudu BiH.

Diskusije je izazvala rasprava o Ustavu FBiH zato što Ustavni sud BiH nije donio odluku o apelaciji zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjane Krišto koja osporava dio Ustava FBiH koji propisuje da se iz svakog kantona u Dom naroda, ukoliko ima izabrani predstavnik konstitutivnog naroda, delegira najmanje jedan delegat iz tog naroda.

Petrić je tokom diskusije konstatovao da je do razmimoilaženja stavova članova CIK-a u vezi sa ovim ustavnim pitanjima došlo zbog pravne disharmonije u BiH na koju bi trebalo da reaguju parlamenti, ako je potrebno i uz pomoć Ustavnog suda BiH.

On je najavio da će CIK potvrditi rezultate opštih izbora najvjerovatnije u ponedjeljak ili utorak, 5. ili 6. novembra.

Tokom sjednice CIK-a donesena je odluka posvećena primjeni člana 1.7 Izbornog zakona BiH – sticanje prava na upis u Centralni birački spisak, dok je odbijen prijedlog posmatrača Almira Šatora za ponovno brojanje glasačkih listića za kandidata SDA u Čapljini Šafera Alića, jer je zahtjev podnesen sa zakašnjenjem.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA